28.04.17

Søndagssalon 30. april om kommunitetsliv anno 2017

Hør frikirkepræst Hans Erik Friberg fortæller sine erfaringer med kommunitetslivet i det kristne lægfællesskab Klostergården, som har til huse i assumptionssøstrenes tidligere kloster i Taastrup. 

Tid & sted: Søndag den 30. april kl. 14-16 i Sankt Andreas Bibliotek, Gl. Kongevej 15, 1610 Kbh. V. Der serveres kaffe og kage.

Alle er velkomne!  [mere]

Kategori: Arrangementer

28.04.17

Erindringskunst og lystvandringer i pavernes Rom

Andreas Rude skriver guide om kirkerne i Rom som erindrings- og helligsteder.

Det vigtigste ved Peterskirken er det, der ikke kan ses, skriver Andreas Rude i sin nye bog ”Kirker i Rom. Evighed og erindring i pavernes by”. Udsagnet skal forstås helt konkret, for under Madernos pompøse facade findes Peters grav, der allerede i Kirkens første århundreder var valfartsmål. Udgravninger i 40'erne og 50'erne viste, at der lå en kirkegård under stedet og at den første Peterskirke på stedet var orienteret mod lille gravmæle. Her blev der fundet knoglestumper fra en kraftig bygget mand fra det 1. årh, og i 1968 erklærede Paul VI sig overbevist om, at knoglerne er fra apostlen Peter.

Peterskirken og San Paolo fuori le Mura er de to første af i alt syv valfartskirker i Rom, og siden det 16....[mere]

Kategori: Nyt fra Katolsk Orientering

28.04.17

Skal lægfolk lede sogne?

Pilotprojekt i bispedømmet München-Freising skal forsøge at afhjælpe præstemanglen.

Kardinal Reinhard Marx, der er medlem af pave Frans’ rådgivergruppe på ni kardinaler og formand for Tysklands katolske bispekonference, har offentliggjort planer om at lade lægfolk i hans ærkebispedømme München-Freising overtage ledelsen i sogne, der mangler en præst.

Kardinal Marx går hermed imod den almindelige tendens i flere vestlige lande med at sammenlægge sogne i lyset af præstemanglen, hvilket han ikke mener er en farbar vej. På et pastoralrådsmøde for nylig understregede han vigtigheden af, at bevare de enkelte sogne for at sikre Kirkens lokale tilstedeværelse. Til efteråret søsætter det tyske ærkebispedømmet et pilotprojekt med nye modeller for sogneledelse, hvor en kombination af...[mere]

Kategori: Nyt fra Katolsk Orientering

28.04.17

’Budskabet er fortsat uhyre relevant’

Det siger den tidligere præfekt for helligkåringskongregationen i anledning af 100-året for Mariaåbenbaringerne i Fatima.

Forud for pave Frans’ besøg til Fatima i næste måned for at markere 100-året for Mariaåbenbaringerne, hvor jomfru Maria viste sig for de tre hyrdebørn Lúcia Santos og hendes fætter og kusine Jacinta og Francisco Marto, bringer Catholic News Service et interview den portugisiske kardinal Jose Saraiva Martins, tidligere præfekt for helligkåringskongregationen. Han nævner de seneste pavers veneration for Vor Frue af Fatima, navnlig den hellige pave Johannes Paul II.

”Vi må ikke glemme, at Vor Frue af Fatima reddede ham fra attentatet på Peterspladsen. Det er helt afgørende og blev aldrig glemt”, forklarer kardinalen.

Tyrkeren Ali Agca skød Johannes Paul II på klods...[mere]

Kategori: Nyt fra Katolsk Orientering, hovednyhed

27.04.17

Jeg er søn af ‘kasserede’ immigranter, siger paven

I et videobudskab fra Vatikanet sagde pave Frans onsdag, at han altid har identificeret sig med migranter idet han selv er søn af fattige italienske bedsteforældre, der udvandrede til Argentina i forsøget på at skabe et nyt og bedre liv.

”Jeg er selv født i en familie af migranter”, sagde paven, da han til tilhørernes store overraskelse tonede frem på storskærmen på en TED Talk-konference i Vancouver, Canada. Han optræden på konferencen var ikke annonceret i forvejen.

”Min far og mine bedsteforældre rejste som mange andre italienere til Argentina og mødte dem, der ingenting har. Jeg kunne meget vel være endt blandt de mennesker, der i dag er blevet ’kasseret’. Og derfor spørger jeg altid mig selv: ’Hvorfor dem og ikke mig?’”

”Jeg ville ønske at denne konference kunne hjælpe til at...[mere]

Kategori: Nyt fra verdenskirken, hovednyhed

27.04.17

Fatima procession i Esbjerg

I anledning af 100 året for Fatima åbenbaringernes begyndelse inviterer Skt. Nikolaj menighed i Esbjerg den 13. maj alle interesserede til Jomfru Maria-procession gennem byen.

Processionen begynder kl. 11, hvor man går gennem byen med Vor Frue af Fatima-statuen, som til daglig står i kirken. Efter processionen er der fællesspisning i kirken.

Kl. 14 fejres der vietnamesisk messe i kirken og kl. 17 inviteres der til vietnamesisk koncert i Sønderris hallen, Krebsens Kvarter 72, 6710 Esbjerg V,  hvor overskuddet fra koncerten går til fattige vietnamesiske børn.

Yderligere oplysninger på tlf. 21 13 16 93 eller 75 12 10 27. [mere]

Kategori: Arrangementer

24.04.17

Pavebesøg i Cairo skal modvirke ekstremisme

I denne uge sætter pave Frans kursen mod Egyptens hovedstad, hvor han vil besøge det kendte al-Azhar universitet for islamiske studier og holde møder med Den koptiske Kirkes overhoved Tawadros II.

Besøget finder sted mindre end en måned efter to bombeangreb på koptiske kirker i Egypten begået af militante fra Islamisk Stat, som dræbte 45 og sårede adskillelige. Ifølge forlydender vil den økumeniske patriark Bartholomæus af Konstantinopel ledsage pave under besøget.

Både pave Frans og patriark Bartholomæus er blevet inviteret af Al-Azhars stormufti Sheikh Ahmed al-Tayeb for at deltage i en international fredskonference.

Under det korte besøg, der finder sted 28.-29. april, vil pave Frans også mødes med Egyptens præsident Abdel Fattah al-Sisi samt fejre messe for det lokale katolske...[mere]

Kategori: Nyt fra verdenskirken, hovednyhed

19.04.17

Pave emeritus fejrede sin 90-års fødselsdag på bayersk vis

Joseph Ratzinger fejrede sin fødselsdag i klostret Mater Ecclesiae sammen med sin 93-årige bror, monsignore Georg Ratzinger, Bayerns ministerpræsident Horst Seehofer og en gruppe Schuetzen, som iklædt deres traditionelle dragter spillede folkemusik fra Ratzingers hjemegn.

Pave emeritus’ fødselsdag faldt i år sammen med påskedag, hvorfor man valgte at markere den runde fødselsdag 1. påskedag.

”I skal have mange tak for at bringe Bayern herned”, sagde pave emeritus til delegationen fra sit fødeland. Omkring 50 personer anført af Horst Seehofer, formand for det kristendemokratiske parti CSU og delstaten Bayerns ministerpræsident, deltog i arrangementet, der blev afholdt i Vatikanets haver.

Fødselsdagsfesten blev holdt på pladsen foran Mater Ecclesia, hvor Benedikt har boet siden sin...[mere]

Kategori: Nyt fra verdenskirken, hovednyhed

17.04.17

Biskoppens prædiken i domkirken påskedag 16. april

Læsninger: ApG 10,34a.37-43 Kol 3,1-4 Joh 20,1-9

I forhold til de liturgier, vi har fejret de seneste dage, er påskedagens messe ret nøgtern, ganske vist stadig højtidelig, men en messe uden mange ekstra ceremonier. Og alligevel er det dagen i dag, der er den vigtige, den dag, som med sin enkelhed danner rammen on den vigtigste begivenhed i vor tro og det liv, der udspringer af den. Der er masser af traditionel symbolik også i det enkle: Det er morgen efter nattens mørke. Selv om vi i aftes fejrede Kristus som verdens lys, er det i dag dagen, hvor dette lys er brudt igennem. Det er sket på den første dag i ugen, som skriften siger. Alene med denne kendsgerning er der også sket noget nyt. Den gamle pagts hviledag er blevet afløst som helligdag af den dag, da Kristus opstod af graven. Også...[mere]

Kategori: Biskoppens prædikener, hovednyhed

16.04.17

En ny vandring mod Kristus

“Miljøet for dette mirakel, påskemysteriets gennembrud i vort eget liv, er det kristne fællesskab, Kirken, menigheden. Her skal vi sammen fejre vor tro, vise sammenhold, være til gensidig inspiration og parate med nærhed og hjælp til dem, der har brug for det”. 

---

Biskoppens prædiken i domkirke påskenat 15. april

Læsninger: 1 Mos 1,1-22 1 Mos 22,1-18 2 Mos 14,15-15,1a Es 54,5-14

Es 55,1-11 Bar 3,9-15.32-4,4 Ez 36,16-17a.18-28 Rom 6,3-11 Matt 28,1-10

Vi er med denne aftens liturgi nået til kulminationen af vor fejring af påskens helligdage. Forløbet er velkendt, og efterhånden, som vi er kommet igennem læsningerne, nikker vi også genkendende til det, vi hører. Alligevel skal vi hvert år opleve vor påskefejring som noget fornyende, som en fordybelse og som en yderligere...[mere]

Kategori: Biskoppens prædikener, hovednyhed

15.04.17

Biskoppens prædiken i domkirken langfredag den 14. april

“De fleste erkender, at lidelse er noget, som ikke helt kan undgås, også selv om vi på grund af vore store muligheder kan kontrollere mange ting, og dermed også udskyde eller helt fjerne lidelse. Når det så nogle gange ikke lykkes, føler vi os frustrerede. I Kristi lidelse kan vi dog i hvert fald skimte et svar på vore mange spørgsmål”.

------

Læsninger: Es 52,13-53,12 Hebr 4,14-16; 5,7-9 Joh 18,1-19,42

Alle påskens helligdage som helhed og de enkelte fejringer rummer store dybder, åbner nye horisonter for os og viser mange aspekter af Guds liv med os mennesker. Sådan er det også langfredag. Alene lidelseshistorien formidler ud over en beretning om, hvad der, også mange menneskelige træk hos personerne og en hel del teologiske finesser, det som evangelisten Johannes er kendt...[mere]

Kategori: Biskoppens prædikener, hovednyhed

14.04.17

Biskoppens prædiken i domkirken skærtorsdag 13. april

“Ikke desto mindre er fodtvætningen et magtfuld tegn til efterfølgelse, også i den overførte betydning – i tjeneste for andre. Peter mente ikke, at han skulle have vasket fødder af Jesus. Han umiddelbare motiv var nok beskedenhed, men afslører også, at der var noget, han ikke havde fattet i Jesu sindelag, og det viser det, at han måske heller ikke var helt parat til at vaske andres fødder eller til på anden måde at tjene dem”.

----

Læsninger: 2 Mos 12,1-8.11-14 1 Kor 11,32-26 Joh 13,1-15

Dagene omkring påske har deres liturgi og et budskab, som vi umiddelbart alle er fortrolige med. Vi kan nemt følge med i rækken af begivenheder fra palmesøndag til påskedag. Hvad nyt er der så at sige om det, der udgør en fast rytme i alle kristnes påskefejring? Der er naturligvis behov for at...[mere]

Kategori: Biskoppens prædikener, hovednyhed

13.04.17

Biskoppens prædiken i domkirken ved ‘Oliemessen’ 11. april 2017

“Som præster har vi ved ordinationen fået en speciel tilknytning til Kristus, men dermed også en særlig opgave med at formidle befrielse, barmhjertighed og trøst, frugterne af sandheden om, at der kun er én Gud, og at denne ene Gud har sendt sin Søn, som på en helt enestående og radikal måde har vidnet om denne sandhed, så meget, at han gav sit liv for den”. 

---

Læsninger: Es 61,1-3a.6a.8b-9 Åb 1,5-8 Luk 4,16-21

Budskabet i alle tre læsninger, vi lige har hørt, er en god nyhed. Budskabet bliver talt ind i en sammenhæng, hvor mennesker enten er modløse eller endnu ikke har opdaget den gode nyhed. Profeten Esajas vil i første læsning opmuntre folket, som skal komme sig over eksilet ved ikke bare at tale om de mange former for nød og ufrihed, som vil blive fjernet. Han taler også om...[mere]

Kategori: hovednyhed, Biskoppens prædikener

12.04.17

De nordiske biskopper om Amoris Lætitia

På deres møde i Hamburg i dagene 3.-7. april 2017 drøftede de nordiske biskopper blandt andre emner de pastorale implikationer af pave Frans’ postsynodale skrivelse Amoris Lætitia. Biskopperne vil fortsat befatte sig med dette emne, hvilket også kommer til udtryk i nedenstående erklæring, som de enkelte biskopper vil offentliggøre i deres bispedømmer på de respektive landes sprog.

Kære søstre og brødre,

Med datoen 19. marts 2016 offentliggjorde pave Frans sin eftersynodale skrivelse ”Amoris Lætia.” Forud var gået to bispesynoder med intensive drøftelser over emnet ægteskab og familie.

Denne skrivelse fra Paven vil vi alle gerne lægge vore troende på sinde. Det er en hyrdes ord til sin menighed, som vil opmuntre vore familier, overbevise unge mennesker om ægteskabets sakramente...[mere]

Kategori: Nyt fra biskoppen, hovednyhed

11.04.17

Arrangementer med sr. Briege McKenna aflyst

Den irske søster Briege McKenna kommer alligevel ikke til Danmark den 22.-24. april, hvor hun skulle have talt og bedt for syge i Esbjerg og København.

Aflysningen skyldes, at sr. Briege er faldet og har brækket hoften.

Briege Mckenna har medvirket til tusindvis af helbredelser ved bøn, og har tidligere besøgt Danmark.[mere]

Kategori: Arrangementer

Viser resultater ###SPAN_BEGIN###%s til %s ud af ###SPAN_BEGIN###%s

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste >