Ny blog og spændende youtube-film

Følg med på Pastoralcentrets nye blog, hvor Eva Maria Nielsen tager dig med på en tur for at søge Guds ansigt i dagliglivet. Her vil du kunne læse om eksistentielle temaer, katolsk tro, spiritualitet, bibelen, hverdagsoplevelser og en masse om kærlighed. For selvom kærligheden ikke altid er nærværende, så eksisterer den i meget mere, end du aner!

Lad dig også inspirere af et tysk projekt, hvor ministranter hverver nye ministranter på youtube. Måske kan I lave noget lignende med jeres unger.

 

Materialer

Er du ny kateket, eller trænger du til en genopfriskning og gode ideer? Så tag et kik i vores håndsrækninger til kateketer:

Alt materiale kan bestilles på vores hjemmeside.

 

V som værktøj til undervisning

Skyggen redder!

Det har du brug for:

Solskinsvejr!

 

Aldersgruppe: 4-99

 

Sådan gør du:

Én er jæger, og de andre skal jages. Man er i sikkerhed for jægeren, når man er flygtet ind i skyggen af et træ, en medspiller eller taget. Men ingen må blive for længe i skyggen. I det hele taget må man kun gemme sig tre gange i skyggen i løbet af et spil. Jægeren må ikke vente foran skyggen, men skal enten jage en anden deltager eller trække sig lidt tilbage, så at den jagtede kan træde ud af skyggen og løbe væk.

 

OBS! Legen kan bruges til at bevæge sig, når eleverne har siddet for længe stille og er ved at blive urolige. Alternativt kan du søge efter bibelord på www.bibelserver.com, som kan relateres til legen, f.eks: "frelse", "hvile", "lys".

Marias optagelse i Himlen

Den 15. august fejrer vi Marias optagelse i Himlen. Om sensommeren er naturen rigest, farverig og overvældende frugtbar. I mange lande ærer kristne Maria med markens blomster.  Forbered festen sammen med børnene ved at tage en tur i skoven, ud langs en grøftekant, en mark eller et skovbryn og samle blomster og krydderurter.

Før i tiden bragte man specielle urter frem på selve dagen, f.eks. rølliker, kamilleblomster og hyldegrene. Mange samler også digitalis eller, som den kaldes, fingerbøl. Men vær påpasselig, for den er giftig. Stil buketterne i kirken, eller lad krydderurterne blive velsignet under en gudstjeneste.

Her er nogle blomster, som gennem tiden er blevet brugt for at tale om Maria:

I den kristne kunst bliver Maria ofte afbildet med blomster. Disse blomster er valgt med omhu, og enhver af dem har sin egen betydning. Blomster symboliserer nyt liv. Vi kan især se det i løbet af foråret, når efter vinterens kulde alt blomstrer og spirer, og nyt liv bryder frem. Også med Maria bryder et nyt liv frem. Nyt liv kommer til jorden, og det gode sejrer over det onde. 

Tusindfryd:

Børn laver blomsterkranse af tusindfryd. I gamle dage blev der kogt en suppe af dem til skærtorsdag. Legenden fortæller, at Maria ved flugten til Egypten græd. Ud af disse tårer kom blomsten.  Hvis man ser nøje på tusindfryd, så er nogle af dem lyserøde. Også hertil findes der en legende: Da Jesus kyssede blomsten, rødmede den.

Allerede i middelalderen tilskrev man tusindfryd en helbredende kraft.

Lav din egen te af tusindfryd: Pluk en teske tusindfryd og hæld 200 milliliter kogende vand over dem. Lad den trække i ti minutter, sigt den og drik den i små slurke. Der anbefales 3 kopper per dag.

 

Skovjordbær

Før troede menneskene, at deres afdøde børns sjæle blev passet af Maria. Men den 24. juni, på Skt. Hans-dag, førte Maria alle børnene i Paradiset til de smukkeste og fineste skovjordbær, så de kunne spise sig mætte.  Skovjordbær blev anset for himmelske planter. Både den røde frugt og den hvide blomst symboliserer Paradiset. Det siges, at skovjordbær hjælper ved feber og sørger for et kraftigt tandkød.

 

Rosen - blomsternes dronning

Ofte afbildes Maria med hvide roser, som symboliserer Marias jomfruelighed. Røde roser står for Jesu blod og Marias smerter.  Rosen symboliserer siden middelalderen både lidelse og glæde.

Som lægeplante er rosen også kendt. Hvis et nært menneske dør, hjælper det de efterladte, hvis de bliver masseret med rosenolie, for disse blade indeholder egenskaber, som både giver ny kraft og styrke, men også hæmmer betændelser (pga. stoffer som garniol, Nerol og Citornelol).

Lav dit eget rosenvand

Hæld kogende vand over en teske tørrede roseblade og lad det trække i ti minutter. Sigt væsken og skyl munden med den flere gange i løbet af dagen.

 

Viol - sikken duft

Ofte bliver Maria afbildet med violer, som symboliserer ydmyghed.

Maria betegner sig selv, da hun møder Elisabeth, som Herren tjenerinde (Luk 1,38). Dette udtrykker hendes hengivenhed og ikke, at hun er ringe og betydningsløs. Ydmyghed er den mest skjulte og smukkeste dyd. Violens helbredende kraft bliver også anvendt i dag. Den kan hjælpe ved halsbetændelse.

Viol-te

2 teskefulde blandes med koldt vand (1/4 liter), bringes til kog og trækker i 5 minutter. Det må ikke koge længere! Sigt det og drik en kop 2-3 gange om dagen.

E som etik

 

Læs sammen Matt. 5,43-45 at bede for vores 'fjender'.

 

Samtale:

Hvordan kan man vise om man kan lide en eller ej?

Er der nogen, du ikke er så glad for?

 

Aktivitet:

Klip et stort hjerte af farvet papir. Skriv på hjertet alle dem man kan lide (holder af). Skriv også et eller flere navne af dem man ikke kan lide. Bed i aften for alle mennesker på dit hjerte.

 

R som råd til undervisning

Lav en ro-regatta (Konkurrencespil)

Dette har du brug for:

Du skal forberede nogle opgaver, som deltagerne skal løse.

Du kan bl.a. komme ind på dagens undervisning eller noget helt andet. Forslag: Lad børnene synge en sang, mime noget, opremse fire stykker frugt, tælle på forskellige sprog, nævne de syv sakramenter, nævne fire af Jesu venner eller andre bibelske personer. Vær opmærksom på, at opgaverne skal svare til aldersgruppen.

 

Alder: Fra 5-99

 

Sådan gør I:

I danner to lige store hold. Deltagerne sætter sig i en række, én efter én, som om de sad i en robåd. Alle spillere får et nummer. Dvs. den første spiller på begge hold får nummer 1, den anden nummer 2 osv. For hvert nummer har du forberedt et spørgsmål. Spillerne med det samme nummer får den samme opgave eller det samme spørgsmål. Det kan være et spørgsmål for at teste viden eller noget andet, spillerne skal gøre.

Den, der hurtigst løser opgaven, vinder. Hans/hendes hold får et point. Holdet med de fleste point er vinderholdet.

B som Bibelen

Josvabogen

Josva er Moses' efterfølger. Josvabogen beretter om Israels indtog i det forjættede land. Den første del af bogen beskriver dette indtog som et stort krigstogt. Den anden del beretter om landets opdeling mellem stammerne og familierne. I den tredje del forpligter folket sig til lydighed mod Gud. Gud har indfriet sit løfte om et land.

Historisk er besættelsen af det forjættede land ikke til at rekonstruere. Forfatteren ville styrke israelitterne i det 7. århundrede. Deres land var blevet taget fra dem stykke for stykke, og de var fortvivlede. Han peger ikke på militæriske sejre, men viser derimod det mirakel, at det lille og svage folk Israel overvinder en større militærisk magt. Disse og lignende tekster var overlevelsesvigtige for Israel, mens de levede i landflygtighed.

Kære kateketer.

En ny undervisningssæson begynder. Tænk derfor lige over: Hvilket menneske har haft betydning for dig på din trosvej? Hvorfor er dette menneske blevet vigtigt? Hvordan har det gjort indtryk på dig? Hvad husker du selv som barn og ung bedst fra din undervisning i menigheden?

Viden er vigtig for at forstå troen og for at kunne dele den med andre. Men derudover må vi ikke glemme, at troen gives videre fra menneske til menneske. Kateketer bør bruge tid med de unge. De er ikke konsumenter af vores undervisning, men har brug for en medvandrer, som viser dem vejen til Gud, giver dem tryghed og sikkerhed i deres relationer.

Mennesket er religiøst. Allerede helt små børn opfatter Guds eksistens og kender forskel mellem godt og ondt. Som kateket står du på menighedens vegne ved de unges side. I skal vandre sammen.  Vis med ord og gerninger, gennem dit liv og din glæde, at Gud er god og vil dem det godt. Børn og unge har brug for mennesker, der følger dem på deres tros vandring. Lad dig berige af dem!  Tak, fordi du har sagt ja til det.  

Pastoralcenteret vil gerne understøtte dig i denne tjeneste og spændende udfordring. Hvis vi kan gøre noget for dig, så kontakt os venligst.

Marcelino, Eva, Joke og Eva Maria

 

P.S. Husk dette bevingede ord:

There is a crack in everything,

A crack in everything,

That's how the lights get in.

(Cohen)