Kære alle.

Kære alle.

Askeonsdag, som vi dette år fejrer den 22.2., begynder fastetiden, som varer 40 dage.  

40 er ikke bare et tal, men har også en symbolsk værdi, for 40 dage varede syndfloden. I 40 år vandrede israelitterne gennem ørkenen, indtil de kom til Det forjættede Land. Moses var 40 dage oppe på bjerget, og i 40 dage hånede filisteren Goliat kong Sauls soldater, indtil David tog mod til sig og kampen op.  Også profeten Elias vandrede i 40 dage til Guds bjerg Horeb, og imens spiste han kun brød og drak kun vand. Jonas prædikede i 40 dag bod og omvendelse i Ninive. Det gjorde en forskel – både for ham og byen.  Jesus fastede i 40 dage i ørkenen, og efter sin opstandelse viste han sig i 40 dage for sine disciple og talte med dem om Guds rige.  

40 er i Bibelen ikke bare et tal, men udtrykker længsel, venten, forberedelse, bod og faste.  Alt dette gør vi i fastetiden. Vi længes efter det nye liv, som Jesus har vundet for os, da han døde. Vi venter på, at påskens glæde bryder frem. Vi forbereder os til årets største højtid ved at bede, faste og dele med andre. 

Måske kunne du sammen med de unge i menigheden lave et ”hungertuch” . Tag et hvidt lagen og tegn med fingermaling eller andre farver en billedrække ud fra jeres og Jesu liv. 

Husk, at vi den 5.2. fejrer Herrens fremstilling i Templet, hvor du kan tage lys med, som præsten indvier til brug i hjemmet.

 

Mange hilsener fra alle medarbejdere på Pastoralcenteret, 

Marcelino, Eva, Joke, Miriam og Eva Maria

 

B som Bibelen

Højsangen

Højsangen er en samling på 30 smukke kærlighedssange og digte, som blev til efter hjemkomsten fra eksilet (538 f. Kr.). Dog er den mundtlige overlevering uden tvivl meget ældre. Der synges om kærligheden mellem mand og kvinde. Denne kærlighed kan forstås som en allegori for menneskets forhold til Gud. Allerede profeten Hosea tolkede Guds forhold til sit folk på samme måde, nemlig som forholdet mellem elskende.

 

R som råd til undervisning

 

Guds gode skabelse

Du skal bruge: 

 • Tom toiletrulle eller køkkenrulle til hver deltager. 
 • Tæpper eller andet liggeunderlag.

Sådan gør du:

Alle får en partner og arbejder sammen to og to.  Hver deltager får en tom toiletpapirsrulle. De skal placere denne på partnerens venstre bryst og lytte til hjerterytmen.

Forklar: Gud har skabt det hjerte, som du hører banke.

Nu skal alle hoppe op og ned ca. 20 gange. Derefter skal de igen lytte til hinandens hjerte. Hvad sker der med hjerterytmen?

Forklar: Gud skabte menneskets hjerte sådan, at det banker hurtigere, når det er begejstret.

Lad nu deltagerne ligge på liggeunderlaget og hvile sig i 2 minutter. De skal prøve at ånde dybt ind og ud, langsomt og regelmæssigt. Derefter skal de igen lytte til hinandens hjerte.

Hvordan slår din partners hjerte nu?

Forklar: Det slår langsommere nu, for Gud giver hjerterne hvile, lige som han selv hvilede den 7. dag.

Nu skal deltagerne lægge røret mod deres partners øre. Lad dem hviske ugedagen til deres partner.

Gud skabte stemmerne, for at vi kan hviske hemmeligheder og smukke ting til hinanden.

Nu skal de igen fortælle deres partner, hvilken dag det er, men med almindelig stemme.

Forklar: Gud gav os en stemme til at give informationer videre.

Bed derefter enhver om at lægge deres rør til side og synge: Alleluia eller en anden glad sang.

Forklar: Gud skabte vores stemmer til at glæde hinanden og lovprise ham.

 

E som etik

Leg ”sandhedens time” og tal om sandfærdighed.

Gud er troværdig, og som hans børn og vidner bør også vi være troværdige og tale sandt.  Børn og unge oplever nogle gange, hvis de lyver, at en voksen afslører dem.  For de voksne ved, hvad de skal se efter. Når nogen bliver afsløret som løgner, føler vedkommende sig ofte ubehageligt til mode, skammer sig og mister de andres tillid. Leg sammen ”Sandhedens time”, og prøv at finde ud af, om de andre kan afsløre, når nogen af jer ikke taler sandt.

Sådan gør du:

En af de unge står foran gruppen og skal svare på gruppens spørgsmål. Vedkommende skal nogle gange sige sandheden og andre gange ikke. Prøv at finde ud af på kropssproget og reaktionen, om vedkommende taler sandt eller ej. Det er vigtigt, at spørgsmålene kræver korte svar. 

 • I hvilken gade bor du? 
 • Dyrker du idræt?
 • Hvilken skole går du på?
 • Hvad hedder din far?
 • Hvad hedder din mor?
 • Har du en hund/kanin/kat/marsvin/hest.
  Når deltagerne mener, at vedkommende lyver, skal de sige ”stop”. Find nu ud af, om vedkommende har talt sandt eller ikke.  Tal sammen om, hvordan de andre afslørede løgnen. Var det ansigtsfarven, et forknyt smil, et uroligt blik, stemmeføringen?

V som værktøj til undervisning

 

Mød Gud på bjerget - eller lav et vulkanudbrud med sivende lava!

Du skal bruge:

 • Gennemsigtig plastikflaske 
 • Saks 
 • Modellervoks 
 • Papir 
 • Tusch 
 • Eddike 
 • Opvaskemiddel 
 • Rød frugtfarve 
 • Bagepulver

 Sådan gør du: 

 • Klip en flaske over på midten og smid bunden væk. Klip så toppen af flasken for at lave et ”magmakammer”. Vend dette stykke på hovedet og stik det ned i flasken,
 • Forsegl kanterne på "magmakammeret" med modellervoks. Det vil sige, at den omvendte flasketop skal limes til flasken med modellervoks. 
 • Klip en ”krave” ud af papiret og farvelæg den, så den ligner en eksploderende vulkan. Sæt den uden om flasken.
 • For at lave lava skal du blande 1½ dl eddike, 3 spiseskefulde opvaskemiddel og 2 dråber frugtfarve. 
 • Hæld to spiseskefulde bagepulver ned i vulkanens krater.
 • Nu er det tid til vulkanudbrud. Hæld langsomt din lavablanding ned i krateret og vent på, at den skal eksplodere. Det er bedst, hvis du udfører dette udendørs.

Obs: Du kan genlade din vulkan igen og igen. Du skal bare skylle dit lavakammer først og derefter hælde en ny portion bagepulver og lavablanding i. Alternativt kan du også købe et vulcanmaking kit her

Bøger til fasten og påsketiden.

Har du brug for en korsvej til at bede den sammen med de unge? Vil du holde et jødisk påskemåltid? Eller fordybe dig i Påskenattens læsninger? Besøg vores nye hjemmeside, bestil varer for 500,-. Så bliver leveringen gratis.  

Fri ekspedition

Har du allerede besøgt vores nye onlinebutik? Bestil varer hos os på www.pastoral.dk. Fremover vil alle vores kunder, som bestiller varer over 500,- via vores hjemmeside få fri ekspedition. Samtidig vil vi kun på hjemmesiden køre særlig tilbud. Vær derfor opmærksom på rabatter og prisændringer ved køb på www.pastoral.dk.  

Snarest vil du også kunne betale med Dankort. Vi arbejder på højtryk for at gøre livet nemt for dig! Vi håber, du bliver lige så glad for de nye muligheder som vi allerede er det.