Oops, an error occurred! Code: 20220930160929656d3816

Glædeligt nyt år!

Vi har fejret jul og nytår. Men Juletiden er endnu ikke afsluttet.  I mange katolske hjem bliver juletræet stående, indtil De Hellige Tre Konger er kommet fra Østerland.  Juletiden slutter med Herrens Dåb, som vi fejrer den 9. januar.

Sikkert har I også holdt en pause fra katekesen mellem årene. Brug derfor tid på at genopfriske hinandens navne, for ofte har børnene svært ved at huske fornavnene, hvis de ikke møder hinanden dagligt. Men alle burde kende hinandens navne, så alle føler sig trygge, sete og accepterede. Gør meget ud af, at alle tømres godt fast. For at genopfriske hukommelsen tilbyder vi dig i dag to forskellige navnelege, hvor børnene samtidig også kan "krudte" lidt af.

I begyndelsen af januar fejrer vi De Hellige Tre Konger. I nogle lande, f.eks. Spanien og Frankrig, får børnene deres julegaver den dag. I Spanien bager man en Hellig Tre Kongers kage, hvori der er gemt en bønne, en porcelænsfigur eller en mønt. Den, der finder den, bliver bønnekonge. Mon ikke du kunne tage en kage med til undervisningen næste gang? Læs beretningen om De Hellige Tre Konger sammen, og den, der finder bønnen, bliver kronet som bønnekonge. 

Marcelino, Eva, Joke, Miriam og Eva Maria

B som bibelen

Klagesangene

Klagesangene er opstået i Juda efter Sydrigets undergang og templets ødelæggelse i 586 f. Kr. I fængslende billeder beskriver bogen folkets store smerte over ødelæggelsen af Jerusalem. Bogen er præget af en uudslettelig tillid til Guds trofasthed. Forfatteren vil føre folk til anger og omvendelse. Mange tekster fra den stille uge er taget fra denne bog, fordi den kristne kirke ser Jesus som Guds nye tempel.

 

R som råd til undervisning

Navneleg eller Dronning Ester går i forbøn for sit folk

Når vi nu er sammen til katekesen, bør vi også kende hinandens navne. Vi er en stor familie her i kirken, og i en familie kender vi også hinanden.

Dette har du brug for:  Liste med navne, bl.a. også navnene på børnene i gruppen. Brug også tid på at lære at udtale eksotiske navne korrekt. Du kan downloade de meste populære navne her: http://www.baby-navne.dk/populaere-navne/; skriveredskaber; kasse; papir; præmie til børnene.

Sådan gør du: Alle sætter sig i en rundkreds. Forklar, at I vil øve hinandens navne.  Skriv alle navnene på små sedler papir, som gemmes i en kasse. På skift trækker hver af dem en seddel og læser navnet op.  Hvis barnet ikke kan læse, hjælper kateketen.  Peg nu på vedkommende barn.  Så skal dette barn rejse sig op eller komme frem og svare på nogle spørgsmål, så de andre børn kan lære det bedre at kende:

 • Hvad er din yndlingsfarve?
 • Hvad vil du helst se i TV?
 • Hvad er din yndlingsret?
 • Hvilken is kan du bedst lide at spise?
 • Hvor bor du, og hvem bor du sammen med?
 • Har du et dyr, og hvis ja, hvilket?

Når I er færdige, læser du navnene op fra listen. Når du nævner navnet på et barn fra gruppen, skal alle springe og løbe over til den modsatte væg og røre ved den for at så løbe tilbage til deres stole igen. Den, som flest gange bliver den hurtigste, kan få en præmie - f.eks. et billede, en tusse eller noget andet.

E som etik

Jakob og Esau, eller byg en skyskraber sammen.

Dette har du brug for:  legoklodser eller duploklodser eller nogle andre materialer til at bygge et højt tårn.

Sådan gør du: Deltagerne skal bygge et tårn sammen. Hvert barn bygger på skift videre på tårnet. Tag flere runder, gerne 5-7. Hvis et barn ved et uheld kommer til at ødelægge tårnet, må I ikke skælde hinanden ud eller være sure, men i stedet sige: "Det er o.k. Du er stadigvæk med i vores hold."  Barnet får en ny mulighed. Når I er færdige med jeres tårn, så tal om teamwork. 

Forklar: Se denne vidunderlige bygning. Den kunne vi lave, fordi vi arbejdede sammen. Vi kan diskutere meget med vore brødre og søstre; men vi må ikke glemme, at de hører til vores hold. Jakob og Esau var brødre. De var så hurtige til at blive gale på hinanden, at de glemte, at de også kunne samarbejde som et hold. Hvor meget kunne de ikke have haft sammen, hvis de havde besluttet sig for at arbejde sammen?

Lad os altid huske at tilgive vores brødre og søstre samt voresvenner. Lad os huske, at selv om vi er gale på hinanden, så er vi stadigvæk "søskende". Vi har en meget større chance for at skabe noget smukt, når vi står sammen.

V som værktøj til kreativ undervisning

Du er Guds brev til verden - eller lav dit eget "gamle" pergament

Du skal bruge:

 • En kop kold kaffe
 • Store ark hvidt papir
 • Gamle aviser
 • Malerpensel
 • Tusch eller farvekridt
 • Bånd
 • Saks
 • Stearinlys

Sådan gør du: Lav en kop stærk kaffe, gerne pulverkaffe. Kaffen skal afkøles ved stuetemperatur. Tag et stykke papir og krøl det hårdt sammen til en lille bold. Fold papiret ud igen. Læg nu nogle aviser ud for at beskytte underlaget, og mal det krøllede papir med kold kaffe. Smid lidt ekstra kaffepulver på papiret, så der dannes nogle "gamle mugne" pletter. Tænd ovnen på lavest mulige temperatur, og læg dit papir ind i den, så det kan tørre. Tag papiret ud af ovnen, og fold det sammen på midten to gange. Fold det ud igen, og riv det over langs folderne. Nu har du lavet nogle gamle og krøllede stykker pergamentpapir, og du er klar til at skrive dit brev. Vælg et bibelord, som du synes godt om, eller bare budskabet: "Gud elsker dig". Når du har tegnet og skrevet dit/dine breve, ruller du det/dem sammen et ad gangen. Bind et bånd om, og dryp evt. lidt stearin på samlingen af papiret, så det ikke åbner sig.

Bag en fransk Helligtrekongerkage - La Galette des Rois

Dette har du brug for:
500 g butterdej

100 g malede mandler
2 æg + æg til at pensle tærten med
100 g flormelis
75 g smør
1 spsk. rom (kan udelades)
1 mandel/figur/bønne

Sådan gør du: Pisk smørret blødt med et piskeris eller en håndmikser. Bland flormelis, mandler, æg og rom i smørret. Alt blandes godt, ind til dejen er blevet til en ensartet creme.
Rul butterdejen ud, så du får to runde plader. De skal være ca. 22 cm i diameter hver.
Læg den ene butterdejsplade på en bageplade med bagepapir. Fordel mandelcremen på dejen; men stop 2 cm fra kanten. Put mandel/figuren/bønnen oven på cremen.
Pensl kanten med lidt vand, og anbring den anden plade butterdej ovenpå. Tryk kanterne godt sammen med fingrene, så fyldet ikke løber ud. Pensl overfladen med pisket æg. Rids evt. et rudemønster i kagen med en skarp kniv eller galen.
Bag tærten i ovnen ca. 35 min. ved 200°, til den er hævet og gyldenbrun.