Kære alle.

I denne tid lægger mørket sig som et tungt tæppe over Danmark, og det har kulden i sit slæb. Vintermånederne er tiden til at hygge, både indendørs og udendørs. Vi tænder lys, sidder sammen i varmen og nyder hinandens selskab. Børnene leger udenfor med de raslende blade, nyder farvernes sidste eksplosion, før de nøgne træer rager op i himmelen. Når de første snefnug daler stille ned, bliver der bygget snemænd, igloer og kastet snebolde.

Gør brug af naturen for at forkynde det glade budskab.  Lad lyset tale i vintermørket og hjælp de unge til at erfare, at Jesus er verdens lys, som oplyser vort mørke. Gå en tur ud i haven og se: Selv om buske og træer står bare, så er de nye knopper allerede dannet og venter sammen med os på et nyt liv i foråret. I dette nyhedsbrev sætter vi allerede fokus på advent og jul, så du kan samle ideer til at markere årets højtider.

Og så har vi gode nyheder! Hold øje med vores hjemmeside www.pastoral.dk. En ny hjemmeside på trapperne, som gør det nemmere for dig at navigere rundt og bestille vores materiale. Her kan du også bestille Katolsk Lommebog og Youcat - begge en god gaveide til Jul.

Og så har vi en bøn til dig. Du har gode erfaringer med ungdomsarbejdet og katekese, du bugner med ideer og har afprøvet meget. Skriv til os om dine oplevelser, så vi kan dele de gode erfaringer med hinanden. Har du f.eks. været med dit firmandhold på kirkevandring? Har du besøgt en gudstjeneste (f.eks. Lux Mundi)? Vi er taknemlige for alle dine tips og ideer. 

God læselyst!  

Marcelino, Eva, Joke og Eva Maria

B som Bibelen

Profeterne Ezra og Nehemia

Ezras og Nehemias Bog stammer fra tiden efter det babylonske eksil. Omkring 538 f.Kr. fik de eksilerede i Babylon lov til at vende hjem og genopbygge Jerusalem. Kong Kyros' bekendtgørelse er overleveret i Ezras Bog 6,3-5.

Tilbagetoget var ikke så glansfuldt, som mange havde drømt om i de fem årtier i eksilet. Det nye liv var beskedent og hverdagen hård, for samaritanerne saboterede genopbygningen ved at rive muren ned. Derudover var der indbyrdes kampe i menigheden.  

Ezra, præst i den jødiske menighed i Babylon, var den persiske konges rådgiver mht. jødernes anliggender (jf. Ez 7). Omkring 458 f. Kr. tog han til Jerusalem og forberedte de landflygtiges hjemkomst. Han forpligtede dem til på ny at holde loven (jf. Neh 8,1ff), mens statholderen Nehemias stod for genopbygningen af byen og genindvielsen af templet, så det religiøse liv kunne genoptages efter den mosaiske lov.

Deres indsats og iver var med til, at den jødiske menighed klarede krisen i hjemlandet samt skuffelsen over den svære begyndelse, så de overlevede som folk og religionsfællesskab.

Er du blevet nysgerrig? Så læs mere her: www.kristentperspektiv.dk/teologi/spiritualitet14.html

 

R som råd til undervisning

Lav dine egne iskrystaller

Har de unge lyst til at pynte deres undervisningslokale efter en snak om stjerner, så kan du lave dine egne iskrystaller.

Du har brug for:

 • et glas vand
 • to bægre sukker
 • en skål
 • pensler

Sværhedsgrad: let

Aldersgruppe: 6-99

Sådan gør du:

Bland vand og sukker i skålen og rør, indtil massen er cremet. Tegn derefter stjerner på vinduet. Når solen skinner på disse stjerner, minder de om iskrystaller.  

 

E som etik

 

Hvis børnene bliver urolige, er det en god ide med lidt afspænding. En massage kan udvirke vidundere. Prøv denne massage, som tager inspiration i julen. Ja, du har læst rigtigt. Lad dig overraske. Børnene vil nyde berøringen, falde til ro, slappe af og nyde stemningen. Derudover ved man, at børn, der har masseret hinanden, ikke mobber hinanden.

Jule-inspireret massage

Dette har du brug for: tæpper eller måtter efter deltagerantal

Antal: mindst to

Tid: alt efter behov

Aldersgruppe: seks år og opefter

 

Sådan gør du:

 • Kom, vi skal bage småkager. Først skal dejen æltes godt igennem. Massér ryg, arme og ben med hænderne. Grebet skal være en vridende og sammenpressende bevægelse, men ikke for meget, for det skal ikke gøre ondt.
 • Nu putter vi endnu et par mandler i, som vi først skal hakke i småstykker. Klap med håndkanterne på kroppen. Gør det hurtigt, men ikke for hårdt.
 • Nu skal dejen rulles ud med en kagerulle. Stryg blidt hænderne hen over kroppen.
 • Nu tager vi kageforme og stikker dejen ud. Lav små drejebevægelser med fingerspidserne på kroppen.
 • Kagerne kommes nu på bagepladen. Rør blidt kroppen med dine flade hænder.
 • Bagepladen skal sættes i ovnen. Stryg med hænderne op og ned ad ryggen.
 • Når kagerne er blevet kolde, skal de have chokoladeglasur på. Pres nedad med fingrene eller knoerne.
 • Nu putter vi farvet krymmel på glasuren. Massér ryggen med fingerspidserne.
 • Til sidst puster vi kraftigt, så krymmel og glasur sidder godt fast. Pust hen over ryggen.
 • Og fordi disse kager er så lækre og dufter så godt, tager vi med det samme et par stykker og spiser dem. Tag de imaginære kager og lad, som om du spiser dem.

V som værktøj til undervisning

Lav julepynt af genbrugsmateriale

Dette har du brug for

 • Brune kaffefiltre
 • Farvelade eller noget til at sprøjte kaffefiltrene guld- eller sølvfarvede
 • Farvede lysBånd til sløjfer
 • Fugle- eller sandkassesand
 • Evt. grene og stjerner

Aldersgruppe:  6-99

Sådan gør du:

Mal eller sprøjt kaffefiltrene sølv- eller guldfarvede. Bøj derefter kanten af filtrene ca. 1-2 cm. Fyld filtret ca. 2/3 med sand. Put et levende lys i sandet og tryk kaffefiltret sammen rundt om lyset, så du får en lille sæk. Luk posen med en sløjfe. Dekorer lyset med en gren eller nogle stjerner på posen.

Obs! Måske kan de unge lave en juledekoration til menighedens gamle, sælge dem til fordel for Børnemissio, hvor børn hjælper børn og som samler ind til Herrens Åbenbarelse i januar. Alternativt kan du opfordre dem til at lave en ekstra juledekoration som gave til et menneske, der endnu ikke tror på Jesus. Det kunne være en fra skoleklassen, en ven fra familien eller en nabo.... Det er ikke nok at tale om at dele troen med andre, det skal også gøres.

 

Youcat og katolsk lommebog kan bestilles nu!

Youcat og katolsk lommekalender er en flot gaveide til Jul!

Læs mere på www.pastoral.dk

 

Bestil bøger til fordelagtig pris

CUR (www.ungdomsanalyse.nu) har udgivet to bøger, som vi må distribuere til fordelagtig pris.  De drejer sig om følgende titler:

"

Just do it. Drenge og konfirmantionsforberedelse" af Suzette Schurmann Munksgaard".

Drenge har andre behov end piger. Desværre bliver disse ofte overset i kirkens forkyndelse, og dermed bliver tro og kirke "kvindedomæne". Forfatteren videregiver ideer og erfaringer om, hvordan læren, præsten eller kateketen målretter deres undevisning, så den batter for drenge.
Emnet er innovativ, også i vores katolske menigheder. Vi anbefaler hæftet som baggrundsmateriale for alle undervisere; vel vidende, at vi kun sjældent kan undervise i konsopdelte grupper hele forløbet igennem. Vore menigheder er små, men vi kan altid sætte drenge og piger på bestemte opgaver. En god underviser burde forsøge at nå alle ved at gøre sig klog på forskellige behov. Bogen er en øjenåbner. Og måske har du bagefter lyst til at søsætte et tiltag kun for drenge - en drengewekend, en D-Day, hvor menigheden på en Drenge-Dag invaderer deres hjerter med Guds gode tilbud. Har du mod på det?

Den anden bog er redigeret af Dorte Kappelgaard og Simon Fuhrmann  "Kære Gud. Jeg er kommet for at blive fortryllet!" Liturgisk eksperimentarium for konfirmander.

Bogen sætter fokus på hele mennesket, på dens sanser, benytter sig i trosformidlingen af stemninger, fortælling og det glade budskab formidlers på en kreativ måde. De unge får lov til at udtrykke sig i dele af liturgien, afprøve liturgiske former i gudstjenesten. Dermed oplever de, at gudstjenesten har relevans, også for dem.

Gå ikke glip af et spændende tilbud. Bestil bøgerne til en samlet pris på 150,- på pastoral@pastoral.dk

Følg vores to grupper på Facebook

Deltag i debatten i vores facebookgrupper og del din viden, vision og behov med os. Vær altid på forkant med nyt fra Pastroal-Centret.

Pastoral-Centrets gruppe finder du her:

https://www.facebook.com/#!/groups/246816432008529/

og vores Youcatgruppe informerer om alt omkring tilblivelsen og udgivelsen af Youcat:

https://www.facebook.com/#!/groups/Danskyoucat/

Vel mødt!