Kære alle.

Den nye undervisningssæson er skudt i gang i menighederne. Denne gang sætter vi fokus på liturgisk dans og åndedrætsøvelser. Når vi giver troen videre, bør vi have hele mennesket for øje. Lad os derfor inddrage alle sanser i undervisningen. Prøv at formidle det kristne budskab ikke alene med hovedet. De unge har brug for at opleve glæden ved at bruge krop og bevægelse til en naturlig og integreret del af din undervisning. Appeller til deres sanser, motorik og fantasi.

Liturgisk dans er bøn med hele kroppen. Men den tager også højde for forskellige kropslige og sociale elementer, som f.eks. samarbejde, koordination, balance, styrke og kondition. Lad dig inspirere og vov at prøve noget nyt.

Vi vil gøre særligt opmærksom på den kommende udgivelse af Youcat - de unges katekismus - på dansk. Gå ikke glip af denne værdigfulde, spændende og udfordrende bog. Læs mere på. www.pastoral.dk.

Har du brug for os, er du velkommen til at kontakte os på Pastoral-Centeret.

Marcelino, Eva, Joke og Eva Maria

 

 

B som Bibelen

Ruths Bog

Denne lille novelle blev skrevet lige efter eksilet (587-539 f.Kr.) og er en gribende fortælling om en familie fra Betlehem, som pga. af hungersnøden udvandrede til Moab.  Fortælleren spiller på, at der er hungersnød i "brødets hus" (= Betlehem). Mændene dør i landflygtighed, og så vender kvinderne tilbage. De får et nyt hus (dvs. en familie), og Ruths søn bliver stamfar til Israels kongehus. Senere i det Nye Testamente nævnes hun som Jesu stammoder.  

"Ruths Bog" handler også om Israels forhold til de hedenske nabofolk. Ruth, en ikke-israelitisk kvinde, bekender over for sin jødiske svigermor: "Dit folk er mit folk, og din Gud er min Gud. " (Ruth 1,16). Bogen viser, at Israels Gud også er Gud for de hedenske folkeslag, som bekender sig til Abrahams Gud og hans efterkommere. Ruth, prototypen på et ægte barn af Abraham, følger Guds kald og lever i lydighed mod ham i det fremmede. Han skænker frelse og velsignelse til alle folkeslag.

Når man læser Ruths Bog, bliver man grebet af fortællingen om No'omis sult, sorg og savn og hårde skæbne. Ligeledes lader heller ikke Ruths kærlighed, klogskab og karakterstyrke én uberørt. No'omis personlige tragedie er et eksempel for troen og livet, mens bogen også giver et modspil mod fremmedhad og ufølsomhed over for enhver, som er anderledes end os selv.  For ikke kun det israelitiske kongehus, også vor Herre Jesus Kristus nedstammer fra en moabitisk indvandrer.

 

R som råd til undervisning

 

 

Åndedrætsøvelse med børn og unge.

Bed deltagerne om at indtage en rolig og afslappet stilling. Bedst er, at de enten sidder eller står med begge fødder plantet på gulvet og ret ryg, eller at de ligger på et underlag på gulvet. Øjnene skal være lukkede. Gør det hele roligt og uanstrengt. Meget sjældent vil der opstå ubehag; men stands omgående, hvis det skulle ske.

Lad nu deltagerne blive opmærksomme på deres vejrtrækning.

Sig:

 • Vær opmærksom på din vejrtrækning. Du kan lægge din hånd på maven og føle, hvordan den bevæger sig, når du trækker luften ind og puster den ud.
 • Du skal ikke ændre på din vejrtrækning. Men vær opmærksom på den. 
  Kan du mærke, at du bliver rolig, når du trækker vejret dybt?
 • Hvis du tænker på noget andet, så læg igen din hånd på maven og føl din vejrtrækning. Ret din opmærksomhed mod den.

Stilhed. (ca. 30 sek-1 minut)

 • Jeg mærker luften, som giver mig liv.
 • Jeg trækker den ind gennem næseborene.
 • Jeg ånder den ud og deler dette liv med andre.
 • Jeg fylder mine lunger.
 • Guds Ånd fylder mig med sit nærvær og sin kraft.
 • Jeg ånder ud og husker, at Guds Ånd blæser, hvor den vil.
 • Jeg kan ikke holde fast på den.
 • Jeg ånder ind og jeg giver slip på alt, som gør mig bange.
 • Jeg ånder ind ... jeg ånder ud ....

Afslut øvelsen, når et naturligt hvilepunkt indtræffer. Lad så deltagerne åbne øjnene lige så stille og tage sig tid til at komme tilbage. De må gerne strække sig.

 

E som etik

 

Oktober er missionsmåned

I oktober samler Missio Danmark, de pavelige missionsværker (www.missio.dk), ind til sit arbejde. Lad de unge hjælpe andre børn, f.eks. børn på Afrikas Horn, som lider under sultkatastrofen.

Bed de unge om at medbringe legetøj eller tøj, de ikke bruger mere, og som er i god stand. Arranger et loppemarked efter messen. Børnene sælger deres ting og giver pengene til de sultende børn i Afrika eller et lignende projekt. 

Sørg for at aftale vejledende priser sammen med børnene og stil borde frem, så børnene kan præsentere deres ting.

Gør de voksne opmærksomme på, at det ikke handler om at gøre billige køb, men om at støtte et godt projekt.

V som værktøj til undervisning

Dans som bøn - den meditative kreds- og kædedans eller

"Vi danser med hele kroppen for at være sikre på, at vi beder med hele sjælen."

Sådan gør du:

Musik: Enya "Only time"

Målgruppe: unge og voksne

Betydning: at styrke hinanden og have et fælles centrum.

Dansetrin:

 • Stil jer op i en rundkreds. Læg hænderne på din sidemands lænder.
 • Vug frem og tilbage mod højre og venstre (i alt 8 X)
  Begynd med højre fod og tag fire skridt tilbage. Slip hinanden og løft armene i vejret.
 • Læg jeres hænder på sidemandens lænder og vug fra højre til venstre.
 • Tag fire skridt ind mod midten. Vug fra højre til venstre. (8 X)
 • Begynd igen med højre fod og tag fire skridt tilbage. Slip hinanden og løft armene i vejret. Lad dem langsomt falde ned igen. Læg jeres hænder og på din sidemands lænder og vug fra højre til venstre. Fortsæt sådan.

 Tal om dansen.

 • Hvordan var det? Hvad følte du?
 • Hvad var uvant?
 • Hvad var svært?
 • Kunne du lide det? Hvorfor ja eller nej?

 

OBS! Meditative danse har et symbolsprog og vil skabe forbindelse mellem den enkelte og fællesskabet. Alle står lige langt fra centrum, og der findes intet hierarki. Dansen kan bygge bro over indbyrdes forskelligheder, og der kan ske noget, når vi skal berøre hinanden under dansen. Opmærksomheden bliver fokuseret på dansetrinene. Vi mennesker kan kun tage ét skridt ad gangen ... på ny og på ny ... ligesom på livets pilgrimsfærd.

Youcat kan bestilles nu!

Du kan forudbestille nu og modtage dagen før lanceringen!

Læs mere på www.pastoral.dk

Alle katolske sogne og skoler har i sidste uge modtaget tilbud om en stor introduktionsrabat, hvis de kan bestille mindst 25 stk YOUCAT før den 10. oktober.  Måske kan du påvirke beslutningen. Tænk på, at YOUCAT vil kunne bruges som gaver til firmander, konvertitter og ægtepar. YOUCAT kan bruges i undervisningen af både unge og voksne. Den kan bruges i studiegrupper, sælges ved kirkekaffen, m.m. Kontakt os gerne, hvis I vil have ideer til, hvordan YOUCAT kan bruges i netop jeres menighed.

 

Følg vores to grupper på Facebook

Deltag i debatten i vores facebookgrupper og del din viden, vision og behov med os. Vær altid på forkant med nyt fra Pastroalcenteret.

Pastoralcenterets gruppe finder du her:

https://www.facebook.com/#!/groups/246816432008529/

og vores Youcatgruppe informerer om alt omkring tilblivelsen og udgivelsen af Youcat:

https://www.facebook.com/#!/groups/Danskyoucat/

Vel mødt!