2022 – et afgørende år for pave Frans

Den franske avis La Croix offentliggjorde for nylig en artikel, hvor man ser nærmere på det kommende år og de opgaver, som pave Frans har foran sig.

For det første understreges det, at året 2022 vil blive præget af stor usikkerhed på grund af Covid-19 pandemien, som for tiden synes at være i vækst igen. Men samtidig synes pave Frans fortsat indstillet på at gennemføre de mange og omfattende projekter, som han har foreslået og som ikke lader sig begrænse af pandemien.

La Croix understreger, at usikkerheden for året 2022 ikke blot gælder pandemien, men også pavens helbred. Avisen citerer en ikke navngiven ven til Frans, der siger: ”Jeg tror ikke, at han vil gennemføre nogle længere rejser på mere end én uges varighed”.

Man har i nogen tid vist, at Frans har til hensigt blandt andet at besøge Libanon, Congo, Compostella i Spanien i begyndelsen af august og Ungarn i december. Desuden har paven sagt ’ja’ til en invitation fra Canada i løbet af efteråret. Hvorvidt Frans får mulighed for at besøge Sydsudan er fortsat usikkert, og afhænger af eventuelle fremskridt i de igangværende fredsforhandlinger. Desuden er længe planlagte rejser til Østtimor og Papua Ny Guinea stadig på tapetet.

I Firenze i slutningen af februar vil paven møde borgmestre og biskopper fra hele Middelhavsområdet. Ifølge La Croix bliver dette en lejlighed for paven til at rejse spørgsmålet om flygtningekrisen i området – et spørgsmål, som han har været meget engageret i, blandt andet gennem sine seneste rejser til Cypern og Grækenland.

Hvad angår Kirkens indre anliggender har Frans meget på sit bord her i starten af året. Bortset fra den synodale proces, der vil finde sted i løbet af hele året, og hvor Frans er en drivende kraft, er der også brug for nye kardinaler, som vil blive udpeget allerede i denne måned. Desuden vil der ifølge La Croix komme en ny konstitution, der omhandler en modernisering af den romerske kurie og som formentlig vil blive offentliggjort i februar.

På et internationalt møde i Rom den 17.-19. februar vil mange af de mangler, som kendetegner præstedømmet i dag og dets udfordringer, bliver drøftet og La Croix mener, at paven vil deltage aktivt heri. Dertil kommer der naturligvis et stort antal møder, blandt andet med den franske Sauvé-kommission, som skulle have fundet sted i slutningen af sidste år. Rapporten om præsters overgreb i Frankrig og især hvordan man er nået frem til antallet af overgrebsofre, er blevet stærkt kritiseret inden for visse dele af Kirken. Dette og mange andre spidsfindige problemer er noget af det, pave Frans vil skulle tage stilling til i løbet af 2022.

Kilder: Signum.se og La Croix