24.04.17 10:04 Alder: 214 days
Kategori: Nyt fra verdenskirken, hovednyhed

Pavebesøg i Cairo skal modvirke ekstremisme


Den koptiske Kirkes overhoved Tawadros II og pave Frans fra et tidligere besøg i Vatikanet.

I denne uge sætter pave Frans kursen mod Egyptens hovedstad, hvor han vil besøge det kendte al-Azhar universitet for islamiske studier og holde møder med Den koptiske Kirkes overhoved Tawadros II.

Besøget finder sted mindre end en måned efter to bombeangreb på koptiske kirker i Egypten begået af militante fra Islamisk Stat, som dræbte 45 og sårede adskillelige. Ifølge forlydender vil den økumeniske patriark Bartholomæus af Konstantinopel ledsage pave under besøget.

Både pave Frans og patriark Bartholomæus er blevet inviteret af Al-Azhars stormufti Sheikh Ahmed al-Tayeb for at deltage i en international fredskonference.

Under det korte besøg, der finder sted 28.-29. april, vil pave Frans også mødes med Egyptens præsident Abdel Fattah al-Sisi samt fejre messe for det lokale katolske samfund.

Ærkebiskop Michael Fitzgerald, tidligere nuntius i Egypten og tidligere leder af Vatikanets råd for interreligiøs dialog, udtaler til Vatikanradioen, at pavens besøg i Egypten er vigtigt netop nu, hvor landet oplever mange problemer med muslimske ekstremister, der forsøger at underminere landets institutioner og særligt går efter at ramme Egyptens kristne befolkning.

Ærkebiskoppen siger, at dialogen med De orientalske Kirker om pavens rolle som biskop i Rom er fortløbende og at denne teologiske dialog er vigtig, men at et hovedformål med besøget er at styrke de personlige relationer mellem de kristne kirkesamfund.

Hvad angår forholdet til den muslimske verden, siger ærkebiskoppen, skal besøget også styrke relationerne mellem Vatikanet og Al-Azhar, og dermed mellem den kristne og muslimske verden. Han minder om, at stormufti Sheikh Ahmed al-Tayeb har besøgt pave Frans i Rom og at det gensidige besøg bliver ”værdsat højt”.