19.05.17 10:57 Alder: 1 year
Kategori: Nyt fra verdenskirken

En vigtig bastion mod aktiv dødshjælp står for fald


Broder René Stockman, en førende modstander mod brugen af aktiv dødshjælp i Belgien, må nu se at ordenens psykiatriske hospitaler fremover tillader brugen af aktiv dødshjælp i visse tilfælde. Foto: Andries van den Abeele, Wikiportrait.

En af de sidste væsentligste værn mod en stigende udbredelse af aktiv dødshjælp i Belgien synes nu at stå for fald. Det oplyser sitet BioEdge.

René Stockman, generalsuperior for kongregationen Brothers of Charity (hvis hospitaler råder over en stor andel af de psykiatriske sengepladser i Belgien, ca. 5.000), har de senere år været en førende modstander mod brugen af aktiv dødshjælp. Ikke desto mindre oplyser bestyrelsen bag hospitalerne nu, at man fremover vil tillade at der ydes aktiv dødshjælp på dens psykiatriske hospitaler.

Brothers of Charitys hjemmeside hedder det nu således: ”Vi tager ønsket om aktiv dødshjælp fra patienter, der lider af en uudholdelig og håbløs sygdom, alvorligt. På den anden side ønsker vi at beskytte liv og sikre, at aktiv dødshjælp kun udføres når alle muligheder for at anlægge et rimeligt perspektiv for behandlingen af patienten er udtømte”.

Selv om der i flere tilfælde allerede er ydet aktiv dødshjælp til psykiatriske patienter i Belgien, bliver det fremover sandsynligvis lettere for personer, der lider af skizofreni, svære personlighedsforstyrrelser, depression, autisme eller ensomhed at få hjælp til at afslutte livet. Selv beklager René Stockman den ændrede holdning til aktiv dødshjælp.

Livets ukrænkelighed er fortsat vigtig
Plejehjem og hospitaler i Belgien, der modsætter sig brugen af aktiv dødshjælp, er kommet under stigende pres efter en domstol sidste år idømte et katolsk plejehjem en bøde på 6.000 euro for at have nægtet at yde en beboer dødshjælp.

René Stockman mener imidlertid ikke at løbet er kørt. ”Jeg er overbevist om, at vi har ret til at afvise aktiv dødshjælp”, udtaler han til avisen De Morgen. ”Vi ønsker at tage patienternes ønsker alvorligt, men livets ukrænkelighed er et ufravigeligt krav for os, og vi kan ikke acceptere, at aktiv dødshjælp udføres i vore institutioner”.

Belgiens førende fortaler for brugen af aktiv dødshjælp, dr. Wim Distelmans, skriver i en kommentar i førnævnte avis, at Brothers of Charity nu endelig har erkendt, ”at de har tilsidesat en demokratisk vedtaget politik om at yde aktiv dødshjælp i deres institutioner og forbudt læger at følge deres samvittighed og faglige dømmekraft”.

Det belgiske parlamentsmedlem Jean-Jacques De Gucht opsummerede situationen således: ”Den sidste rest af hyrdelig paternalisme er nu erstattet af individuel selvbestemmelse”.

De nævnte hospitalers bestyrelsesformand, økonomen Raf De Rycke, benægter at hospitalerne har ændret deres etik. ”Det er ikke sådan, at vi tidligere var imod aktiv dødshjælp og nu pludselig er for det. Det sker i overensstemmelse med vore gældende kriterier. Men begge veje er mulige for vore patienter – et pro-life perspektiv og aktiv dødshjælp”, udtaler han til De Morgen. ”Vi tager udgangspunkt i de samme grundværdier: At livets ukrænkelighed er et vigtigt fundament, men at det ikke er absolut for os. Her er vi ikke helt på bølgelængde med Rom”.