08.09.17 10:22 Alder: 290 days
Kategori: hovednyhed, Nyt fra verdenskirken

Paven til Colombias unge: ”Lær os ældre at håbe, tilgive og at komme videre”


Foto: AP

Efter sit møde med Colombias præsident og repræsentanter for landets myndigheder, som altid er første punkt på pavens apostoliske rejser, talte pave Frans til landets unge fra balkonen ved Bogotás katedral, hvor mere end 20.000 unge var mødt frem for at høre paven.

”Hold jeres glæde levende, den kendetegner et ungt hjerte”, sagde paven. ”Hvad forhindrer jer i at forandre samfundet og nå jeres mål? Vær ikke bange for fremtiden! I skal turde drømme stort. De er disse drømme jeg vil tale med jer om i dag”.

Paven holdt en længere tale til de unge, hvor han fokuserede på en række ord, som han opfordrede de unge til at reflektere over og tilegne sig: Vær opmærksomme, forstående, imødekommende, tilgivende, genoplivende og genopbyggende.

At være opmærksom, sagde paven, er at være lydhør over for andres lidelse. At lade jer berøre og føle medlidenhed over for de svageste behov, også selv om det betyder at I skal opgive visse bekvemmeligheder.

”Lad jeres colombianske brødres lidelse skære i jeres hjerter! Og hjælp os ældre med ikke at vænne os til smerte og opgivelse”.

Pave Frans advarede herefter de unge om ikke at falde for relativismens mentalitet, som truer de unges evne til at forstå sammenhænge. ”I har evnen til ikke blot at drømme og få øje på fejltagelser, men I har også den smukke evne til at forstå de underliggende årsager til disse fejltagelser, som dog stadig forbliver fejltagelser. Colombia har brug for jer”.

Videre talte paven om vigtigheden af at mødes og kaldte det en ungdommelig evne: ”I kan lære os, at dét, at mødes, ikke kræver at man tænker, lever eller reagerer på nøjagtig samme måde; det betyder, at vi kan se, at der bagved disse forskelle er noget stort, der forener os og overskrider os; at vi alle er en del af dette vidunderlige land”.

At tilgive, fortsatte pave Frans, er også noget I unge er bedre til. At tilgive dem som har såret os. ”Det er bemærkelsesværdigt at iagttage hvordan I ikke lader jer påvirke af gamle historier, mens vi ældre holder disse splittelser i live gennem bitterhed. I hjælper os med at lægge det, der har forulempet os, bag os og i stedet se fremad uden at hadet forblinder os. På den måde vil Colombia – ja, hele Colombia – vokse”.

Paven pegede på, at de unge står ”overfor den store udfordring at hjælpe os med at revitalisere vore hjerter. At vi andre lader os smitte af jeres håb om at det er muligt at give andre en chance. For håbløsheden og fortvivlelsen gør sjælen syg. Samfundet har brug for håbet for at kunne bevæge sig fremad. Lad jeres fremtidsprojekt nære Colombia og fylde landet med en sund utopi”.

Om ordet ’genopdage’ sagde pave Frans, at de unge skal genopdage Colombia bagved nyhedsoverskrifterne – det landets dyb, som ellers ikke høres. Og skønheden i Colombias natur, som ikke grådigt må udnyttes”.

Sidst, men ikke mindst, omtalte paven det at opbygge – at opbygge den nation, man drømmer om: ”De unge er Colombias og Kirkens håb. I er Fredsfyrstens budbringere”.

Pave Frans afsluttede med at sige til de unge, at han ”omfavner alle og enhver af jer. I er alle i mit hjerte og jeg beder Gud om at velsigne jer. Og glem ikke at bede for mig”.