11.09.17 13:54 Alder: 312 days
Kategori: hovednyhed, Nyt fra verdenskirken

Paven opfordrede til fred under den afsluttende messe


Foto: Reuters

Som afslutningen på sin fire dage lange apostoliske rejse til Colombia opfordrede pave Frans atter landets befolkning til at arbejde for fred og forsoning, og at arbejde for menneskerettighederne.

I sin prædiken ved havnen i Cartagena søndag formiddag sagde paven: ”Hvis Colombia ønsker en stabil og varig fred, må der her-og-nu tages skridt i retningen af det fælles gode, lige muligheder for alle, retfærdighed og respekt for menneskets natur og dets behov”.

Men denne indsats for fred og forsoning lykkes kun, hvis man selv er villig til at sætte sig ind i livets skyggeside, sagde pave Frans til mange fremmødte troende. Man opnår intet med en ”steril legalisme”. Man kan ikke leve fredeligt sammen ”med mindre man helt undgår hvad der ødelægger og truer livet”. Selv mennesker med god vilje kan ikke skjule, at visse personer fremturer i synd og skader samfundet. Som eksempel herpå nævnte paven narkohandel, miljøødelæggelse, udbytning af arbejdskraft, økonomisk spekulation, prostitution, menneskehandel, misbrug og slaveri.

For det meste kræves der mere end bare at henvise til begåede uretfærdigheder og herefter byde ind med forsoning, ifølge paven. Statslige og politiske initiativer for at få sandheden, retfærdigheden og kompensationen frem i lyset er alle nødvendige. ”Men med alt dette står vi fortsat ved starten af den kristne opgave. Vores opgave er at skabe en kulturel forvandling ’nedefra’. Vores svar på dødens og voldens kultur er livets og mødets kultur”, fastslog pave Frans.

Atter citerede paven den colombianske forfatter Gabriel Garcia Márquez: ”Det er på tide at vi indser, at man ikke kan løse denne ulykke med blykugler, ej heller med penge, men kun gennem uddannelse til fred, der opbygges med … kærlighed. Pave Frans var i den forbindelse ”overbevist om, at vi i dag sammen må bede om frelse for alle, som er faret vild, at ingen må gå tabt; at vi må bede for retfærdighed og ikke hævn, så vi kan genopbygge i sandhed og ikke i glemsel”.