14.05.18 00:00 Alder: 94 days
Kategori: hovednyhed, Nyt fra verdenskirken

De chilenske biskopper mødes med paven


I dagene 15.-17. maj vil pave Frans mødes med 33 chilenske biskopper i Rom for at fortælle dem om sit syn på overgrebskrisen i Chile og sammen med lokalkirken finde en farbar vej fremad indeholdende lindring for overgrebsofrene samt iværksættelse af forebyggende processer.

Under samtalerne vil paven fremlægge resultaterne af den undersøgelse, som Maltas ærkebiskop Charles Scicluna tidligere i år stod i spidsen for, og han vil overrække biskopperne den flere tusind sider lange rapport baseret på interviews med overgrebsofre og kirkelige ledere.  

Vatikanet siger om formålet med den tre dage lange ”synodale proces”, at paven og de chilenske biskopper vil stille sig overfor Gud og sammen placere skyld og ansvar hos såvel enkeltpersoner og lokalkirken som helhed. De vil også drøfte hvilke ”passende og varige tiltag”, som er nødvendige for at forhindre fremtidige overgreb.

Et stort antal overgrebsofre, ligesom visse inden for det kirkelige hierarki i Chile, har krævet at flere biskopper træder tilbage.

Forrige uge meddelte flere medier, at kardinal Francisco Javier Errázuriz Ossa (billedet), tidligere ærkebiskop af Santiago og nu medlem af pave Frans’ C9-rådgivergruppe, ikke ville deltage i mødet ”af personlige grunde”. Nu meddeler nyhedsbureauet Catholic News Agency, at kardinalen – efter at være blevet ringet op af paven – alligevel har booket en flybillet til Rom. Flere overgrebsofre har ytret ønske om at kardinalen bliver stillet til ansvar for sin manglende håndtering af overgrebskrisen i Chile.

For at sikre en åben og ærlig dialog mellem biskopperne og paven forventes der ikke offentliggjort nogen pressemeddelelse eller anden udtalelse efter mødet.