22.06.18 15:26 Alder: 95 days
Kategori: Nyt fra bispedømmet, Arrangementer, Andet

Menighedsrødderne tog på kursus - næsten halvdelen af alle medlemmer kom


Statusrapport på forårets kurser for menighedsråd.

Da menighedsrådsvalget 2018 var ovre, blev det hverdag for alle de gamle og nye medlemmer. De skulle finde ud af hvilke opgaver, der nu var deres, og hvordan det hele hang sammen. Derfor tog næsten halvdelen af alle medlemmerne på kursus for menighedsråd. De kom fra 30 forskellige menigheder – kurserne blev afholdt i april, maj og juni. Henholdsvis Amager, Ringsted, Vejle samt Herning.

Menighedsrådene har ansvaret for menighedernes liv. Præsterne har det pastorale ansvar, og sammen tegner sognepræsten, der er født medlem af rådet, og menighedsrådsformanden menigheden juridisk og økonomisk.

Kurset var et intensivt en dages kursus. Det første blev holdt i Sankt Annæs store kælderlokaler på Amager, med mere end 50 deltagere. Det var mange, og de sad i lange rækker. Men de var gode til at lytte, og selvom der ikke praktisk kunne blive rigtigt gruppearbejde over frokostsmørrebrødet. Men der blev snakket, og der kom mange gode spørgsmål bagefter. De fleste deltagere kom naturligt nok fra Københavnsområdet og Nordsjælland – men også 2 fra Bornholm deltog.

Næste kursusdag var anderledes. Det blev holdt i menighedshuset ved Sankt Knuds Kirke Ringsted, og der kom folk fra resten af Sjælland og Lolland-Falster. Vi kunne sidde omkring et stort bord i en stor gruppe og snakke på tværs. Masser af relevante spørgsmål og fint enkel buffet.

Kursusdagen i Vejle bragte os sammen med deltagere fra især det sydlige og østlige Jylland Fyn samt Midtjylland og Århus i Sankt Norberts sognegård. Her var som det eneste sted også præster med. Maden var varm, og diskussion og spørgsmål om mange helt basale ting for menighedsråd, også om forholdet mellem præster og menighedsråd.

Sidste kursusdag blev holdt i Sankt Peters sognegård i Herning. Vi sad 13 lidt trangt og fik talt mange centrale ting igennem. Der var også her en blanding af erfarne og helt nye rødder fra både Vest- og Østjylland. Fin betjening med kaffe samt frokost i køkkenet.

Kurset handlede hvert sted om menighedsrådenes mange slags opgaver, om ordentlig mødeledelse og om personalemæssig og økonomisk forvaltning. Kirkeskatten var et vigtigt punkt hvert sted, og vi brugte meget tid på at snakke om forholdet mellem præster og menighedsråd. Hvem bestemmer hvad, hvilke opgaver er der, og hvor findes reglerne for, hvordan pastorale og andre opgaver løses.

Som noget nyt brugte vi hvert sted tid på at tale om, hvad de nye persondataregler betyder for hver eneste menighed, både for vores sogneblade og hjemmesider, vores brug af fotos, mail og vores arkiver. Der bliver kursus for menighedsrådene senere på året.

Helt kort blev der fortalt om at være Grøn Kirke, som Sankt Ansgars Kirke, Sakramentskirken og Sankt Vincent allerede er. Der var materiale fra Caritas med hvert sted.

Som udgangspunkt brugte vi de dokumenter, der ligger på Den Katolske Kirkes hjemmeside under www.katolsk.dk/menigheder/menighedsraad/. Der ligger også de dokumenter, der har været brugt ved menighedsråds- og pastoralrådsvalg. Det hænger ret godt sammen. Men der er også dukket et lille antal uklarheder op i formuleringerne. Dem skal bl.a. Pastoralrådet tage op fremover, så de er rettet til næste valgproces. Menighedsråd og præster skal jo have klare fælles formuleringer.

Kursusdagene blev holdt af Leo Roed fra Kolding, Ulla Pinborg fra Helsingør og Simon Gjedde fra Roskilde. Kursusdagene fulgte op på menighedsrådsvalget 2018, og var koordineret med den centrale Valgstyrelse.

Mange tak til de mange, der kom og var med, og som forhåbentlig fik noget med hjem til deres eget arbejde i menighederne, og til de samlet næsten 20, der hjalp før og under og efter kursusdagene.

Tekst: Ulla Pinborg, Simon Gjedde, Leo Roed