02.08.18 14:03 Alder: 14 days
Kategori: Nyt fra verdenskirken, hovednyhed

Den katolske Kirke afviser brugen af dødsstraf


Tilbage i maj blev der foretaget en ændring i Den katolske Kirkes Katekismus i den paragraf, som omhandler dødsstraf. Nu er det tilføjet, at den form for straf ikke længere er acceptabel ud fra et katolsk synspunkt. Ændringen er dog først offentliggjort i dag, torsdag, af Vatikanet.

Tidligere har det fremgået af paragraf 2267 i katekismen, at Den katolske Kirke ikke udelukker brugen af dødsstraf, "hvis det er den eneste mulige måde til effektivt at beskytte andre menneskers liv mod den uretfærdige angriber".

I den nye formulering står, at tiden er løbet fra denne holdning til dødsstraf, fordi der findes andre måder at beskytte andre menneskers liv.

"Derfor lærer Kirken, i lyset af Evangeliet, at 'dødsstraffen ikke er acceptabel', fordi den er et angreb på menneskets ukrænkelighed og værdighed".

Videre hedder det, "at den vil arbejde målrettet på at den bliver afskaffet på verdensplan".

Ifølge Den katolske Kirke er der ikke tale om et skift, men en "evolution" i Kirkens holdning til brugen af dødsstraf.

"Hvor tidligere tiders politiske og sociale situation gjorde dødsstraffen til en acceptabel måde at beskytte fællesskabet på, er der i dag en forståelse for, at et menneskeligt liv ikke mister sin værdi selv efter have begået de mest alvorlige forbrydelser", hedder det i Vatikanets pressemeddelelse.

I dag fastholder 58 af verdens 197 lande dødsstraffen. Ni lande dødsdømmer kun for særligt grove forbrydelser fx forbrydelser imod den militære straffelov. 34 lande afstår fra at bruge dødsstraf, selvom deres lovgivning tillader det. I 96 lande er dødsstraffen helt afskaffet for alle forbrydelser. I Europa er Hviderusland det eneste land, der for nylig har udført en dødsdom. Det skete i 2010, da to personer blev henrettet.