12.09.18 14:07 Alder: 14 days
Kategori: Nyt fra verdenskirken, hovednyhed

Vil drøfte overgrebskrisen med formanden for USA’s bispekonference


Kardinal Daniel DiNardo, formand for USA's bispekonference

Vatikanet bekræfter, at pave Frans torsdag den 13. september vil mødes med kardinal Daniel DiNardo, formand for USA’s bispekonference. På mødet vil også deltage kardinal Sean O´Malley, ærkebiskop af Boston og formand for den pavelige overgrebskommission, og ærkebiskop José Gomez, bispekonferencens næstformand.

Øverst på agendaen står skandalen med den amerikanske, nu tidligere kardinal Theodore McCarrick og den tidligere nuntius for USA, ærkebiskop Viganò, som i et længere brev blandt andet anklager pave Frans for at ophævet sanktionerne mod McCarrick og derfor – ifølge Viganò – bør træde tilbage.

I et brev dateret 16. august udtrykte kardinal DiNardo ønsket om en audiens med paven efter at det blev kendt, at Theodore McCarrick skulle have forgrebet sig på en mindreårig ministrant, og at han i flere år også skulle have krænket flere seminarister og præster.

DiNardos ønske fulgte efter offentliggørelsen af en rapport fra storjuryen i Pennsylvania, som detaljeret beskriver hvordan 301 præster i en periode på 70 år begik seksuelle overgreb på mere end tusind børn.

Kardinal DiNardo skrev, at bispekonferencens ledelse var blevet enige om tre indsatsområder som svar på krisen, nemlig a) en undersøgelse ”af de spørgsmål som omgiver” McCarrick, b) etablering af ”nye og fortrolige kanaler” til rapportering af klager om biskoppers misforvaltning, og c) mere effektive måder til at løse fremtidige anklager.

Ni dag efter offentliggørelsen af DiNardos brev kom så Viganòs 11-sider lange brev, hvori han som nævnt retter anklager mod pave Frans for at have ophævet de sanktioner mod McCarrick, som Benedikt XVI ifølge Viganò skulle have pålagt ham i 2009 eller 2010.

Kardinal DiNardo har udtalt, at Viganós beskyldninger ”fortjener konkluderende og faktabaserede svar […] Uden disse svar vil uskyldige mænd blive plettet af uskyldige anklager og den skyldige kan bliver overladt til at skulle angre fortidens synder”.

DiNardo ser gerne, at Den hellige Stol foretager en apostolisk visitation af McCarrick-sagen, som kan belyse hvordan den tidligere kardinal var i stand til at opnå en så fremtrædende position trods de mange anklager, som omgav ham i så mange år.

Tidligere på året foranstaltede pave Frans, at McCarrick fik forbud mod at virke offentligt og at han fik frataget sin kardinalværdighed.

Den 88-årige prælat, der også står overfor en kirkelige retssag, har benægtet anklagerne om at have begået overgreb på en mindreårig, og han har ikke kommenteret anklagerne om seksuelt at have forulempet seminarister og præster.