Årets juletræ på Peterspladsen tændes den 3. december

Jul på Peterspladsen 2020. Foto: Vatikanets medier.

Lørdag den 3. december afsløres årets julekrybbe og juletræet på Peterspladsen tændes under den traditionelle ceremoni. Krybben og juletræet bliver stående på Peterspladsen indtil 8. januar, hvor juledagene slutter.

Ceremonien på Peterspladsen begynder kl. 17 under overværelse af kardinal Fernando Vérgez Alzaga, præsident for Vatikanstatens regering og generalsekretær Raffaella Petrini.

Tidligere om formiddagen vil pave Frans modtage delegationer fra Sutrio, Roseello og Guatemala, der har doneret årets juletræ og julekrybbe.

Krybben og træet
I år kommer juletræet fra den norditalienske landsby Sutrio i regionen Friuli-Venezia Giulia.

Det 30 meter høje juletræ kommer fra den centrale italienske region Abruzzo, fra den lille bjerglandsby Rosello, der kun har 182 indbyggere. Den gamle middelalderby tæt på grænsen til Molise er den bedst bevarede lokalitet for ædelgran på italiensk område, herunder det højeste træ: en næsten 54 meter høj ædelgran.

Træets udsmykninger bliver i år lavet af unge mennesker, der bor på det psykiatriske rehabiliteringscenter "La Quadrifoglio".

Sutrio-krybben vil være udført i træ med en halvkugle, der forestiller en hule med den hellige familie i midten, hvorom andre træfigurer i naturlig størrelse vil blive placeret.

Sutrio har en gammel tradition inden for træbearbejdning. Hvert år i september afholdes der en kulturel begivenhed med træskærerarbejde og kunsthåndværk. Landsbyen er blevet et referencepunkt for mange kunstnere, der ikke kun kommer fra de italienske alper, men også fra nabolandene Østrig og Slovakiet.

Fødselsscenen i Paul VI's audienssal
Samtidig vil der blive udstillet en anden julekrybbe i Paul VI’s audienshal. I år er det en gave fra den guatemalanske regering. Den vil vise den hellige familie og tre engle, som alle er håndlavet af guatemalanske håndværkere, der ifølge lokal tradition bruger store farvede stoffer, guldmaling og træstatuer.

Træet og krukkerne vil blive stående indtil festen for Herrens dåb, søndag den 8. januar 2023.

Kilde: Vatikanets medier