Appellerer til Putin om at slutte krigen

Pave Frans har i en dramatisk appel opfordret Ruslands præsident Vladimir Putin til at stoppe krigen i Ukraine. I stedet for den sædvanlige udlægning af dagens evangelium efter Angelus valgte paven udelukkende at tale om den igangværende krig i Østeuropa. En sådan ændring skete sidst i 2013, da pave Frans opfordrede til at stoppe krigen i Syrien.

I sin tale til de troende på Peterspladsen henvendte Frans sig direkte til den russiske præsident Putin. Han krævede, at Putin stoppede ”volds- og dødsspiralen”, også med henblik på sit eget folk. ”Meget rystet over det ukrainske folks ufattelige lidelser som følge af aggressionerne”, appellerede paven også til Ukraines præsident Volodymyr Zelensky om at denne måtte ”være åben over for alle seriøse fredsforslag”.

Pave Frans opfordrede også politikere i hele verden til at arbejde for en afslutning på krigen. ”Lad venligst den unge generation indånde fredens sunde luft og ikke den beskidte luft fra en vanvittig krig”, opfordrede paven indtrængende.

”Frygtelige sår, der ikke vil læge”
Paven begrundede sin beslutning om at afstå fra søndagens katekese med den igangværende krig, ”menneskehedens frygtelige og ufattelige sår, der ikke vil læge, men forbløder mere og mere og truer med at sprede sig”.

Han fordømte atter krigshandlinger, ”som aldrig kan retfærdiggøres” og som har forårsaget ødelæggelse og tusindvis af ofre. ”Det er beklageligt, at verden skal lære Ukraines geografi at kende gennem Bucha, Irpin, Mariupol, Izium og Zaporizhzhia og navnene på andre steder med ubeskrivelige lidelser og ubeskrivelige rædsler”, fortsatte paven.

Pave Frans betegnede det som ”absurd”, at menneskeheden endnu en gang er konfronteret med truslen om atomvåben. Han beklagede ”dybt den alvorlige situation, som er opstået i de seneste dage, med yderligere handlinger, der strider mod folkerettens grundlæggende principper”. Dette øger ”risikoen for en eskalering af den nukleare trussel til et punkt, hvor man kan frygte ukontrollerbare og katastrofale konsekvenser på verdensplan”.

Pave Frans opfordrede igen til en ”omgående våbenhvile”. ”Alle diplomatiske veje” bør afprøves, ”herunder også dem, der måske ikke er blevet anvendt hidtil, for at bringe denne frygtelige tragedie til ophør”. ”Krig i sig selv er en fejltagelse og en rædsel!” konkluderede paven og opfordrede til bøn.