Caritas Internationalis vælger ny præsident

Foto: Vatikanets medier

Lørdag den 13. maj valgte Den katolske Kirkes største hjælpeorganisation, Caritas International, den japanske ærkebiskop Tarcisius Isao Kikuchi fra Tokyo til deres nye præsident. Hans valg kommer efter en periode med turbulens efter at pave Frans ganske uventet i november sidste år fyrede hele Caritas Internationals ledelsesteam.

Paven udstedte ganske uventet et dekret den 22. november sidste år, hvori den italienske ledelseskonsulent Pier Francesco Pinelli udnævnes til midlertidig administrator af Caritas Internationalis. I dekretet blev det kundgjort, at organisationens hidtidige ledelse fratrådte med øjeblikkelig virkning – både dets præsident kardinal Luis Antonio Tagle og generalsekretær Aloysius John, organisationens næstformænd, kassereren samt hele styrelsesrådet og repræsentantskabet.

Pave Frans forklarede i dekretet, at skridtet var nødvendigt for at få tid til at gennemgå Caritas’ normer og procedurer, og de nødvendige forberedelser til de valg, som skal træffes på næste generalforsamling. Det blev også sagt, at det skete efter en ekstern undersøgelse havde afdækket ledelsessvigt og ”reelle mangler” i ledelsen, som i alvorlig grad havde påvirket ”teamånden og personalets moral”.

En stor del af skylden for Caritas Internationalis’ interne problemer blev tilskrevet generalsekretær Aloysius John, hvis korte embedsperiode 2019-2022 blev beskrevet som problematisk, idet personalet gentagne gange havde klaget over, at de systematisk blev chikaneret og mobbet.

Stor Caritas-erfaring
Caritas Internationalis’ nye præsident, den japanske ærkebiskop Tarcisius Isao Kikuchi af Tokyo, blev valgt lørdag aften under Caritas Internationalis’ generalforsamling den 11.-16. maj i Rom. Han har en omfattende erfaring inden for Caritas-organisationen og med missionsarbejde, og vil stå i spidsen for hjælpeorganisationen de næste fire år.

Kikuchi begyndte at arbejde for Caritas i 1995 som frivillig i en flygtningelejr i Bukavu, Zaire (nu Den Demokratiske Republik Congo). Han var administrerende direktør for Caritas Japan fra 1994-2004 og præsident for Caritas Japan fra 2007-2022.

Han var også præsident for Caritas Asien fra 2011-2019 og var medlem af Caritas Internationalis’ eksekutivkomité fra 1999-2004 og medlem af repræsentantskabet fra 2011-2019, hvilket betyder, at han bringer et væld af erfaringer med sig til sin nye rolle.

Kikuchi har været ærkebiskop i Tokyo siden 2017 og blev udsendt som missionær til Ghana umiddelbart efter sin præstevielse, hvor han tjente i et landsbysogn i otte år, hvilket vil sige, at han også har stor erfaring med de fjerntliggende samfund, som Caritas ofte betjener.

I et interview med Vatican News, efter sit valg i lørdags, bemærkede Kikuchi, at Caritas er en af verdens største NGO'er, men insisterede på, at ”vi er meget mere end det”.

”Vi er en katolsk kirkelig organisation og instituttet for Kirkens hjælpearbejde. Det betyder altså, at Caritas skal være et vidne om Guds kærlighed. Det, vi gør, er ikke kun at levere mad eller udstyr, eller visse former for bistand, men vi ønsker snarere at være vidner om Guds kærlighed for at vise folk, at det er sådan, Gud elsker alle mennesker”, sagde han.

Kikuchi sendte et budskab til Caritas’ personale og frivillige og sagde, at deres primære opgave er at være ”et vidne om Guds kærlighed” for alle, de møder, uanset om de arbejder i administrationen eller ude i felten.

Frivillige på det lokale plan repræsenterer Caritas på en særlig måde, sagde han, og tilføjede, at ”det er meget vigtigt, at hver enkelt af disse frivillige bærer Caritas’ kendetegn”. ”De er Caritas. De af os, der er i administrationen, er ikke Caritas alene. Sammen med alle disse frivillige skaber vi Caritas”.