Danmarks bedste kirkelige initiativ 2021

Idéen til klinikken stammer fra læge Chi Le, medejer af Vesterbro Familieklinik. Foto: Vesterbro Familieklinik.

Caritas Klinikken på Vesterbro i København har vundet dette års Kristeligt Dagblads Initiativpris.

Caritas Klinikken er en sundhedsklinik for socialt udsatte med begrænset eller manglende kontakt til sundhedsvæsenet. Klinikken drives af frivillige læger og sygeplejersker, og tilbyder konsultationer inden for den almene praksis’ område, mulighed for at bestille blodprøve og henvisning til speciallæger og kommunale tilbud. Man skal ikke bestille tid, og tilbuddet er åbent for alle, forklarer koordinator for Migrantarbejde i Caritas Danmark, Ditte Dandanell:

”Det kan handle om digitaliseringen, som for nogle er en udfordring, eller psykisk sygdom, som kan gøre det svært at overskue et behandlingsforløb, hvor man skal bestille tid, møde op flere uger senere og så igen sørge for at bestille tid til opfølgning. En del migranter har også svært ved forstå sundhedsvæsnet og afkode de indkaldelser, de får. Her håber vi, at Caritas Klinik kan fungere som en åbning til at få hjælp, både i klinikken, men også meget gerne videre i systemet hos for eksempel egen læge eller speciallæger. Alene det, at vi har åbent i aftentimerne og uden tidsbestilling kan betyde meget”, siger hun.

En oplagt idé

Idéen til klinikken stammer fra læge Chi Le, der som barn kom til Danmark som flygtning fra Vietnam og er medejer af Vesterbro Familieklinik.

”Fordi min familie selv har fået hjælp, ville jeg gerne give noget tilbage. Så da jeg blev færdiguddannet for et år siden og fik min egen lægeklinik på Vesterbro i København, gik jeg til bestyrelsen. Jeg spurgte, om Caritas ikke kunne bruge lokalerne til en klinik i aftentimerne”, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Det mente generalsekretæren i Caritas Danmark, Maria Krabbe Hammershøy, godt at man kunne:

”Det var en oplagt idé”, siger generalsekretæren. ”Vores sundhedssystem er godt og effektivt. Men hvis man ikke taler dansk eller ikke er digitalt hjemmevant, så det meget svært at navigere i. Det betyder, at mange udsatte simpelthen ikke kommer til læge”.

”Caritas har et stærkt bagland i det katolske miljø, som ønskede at bakke op om klinikken. Den katolske kirke i Danmark er jo langt hen ad vejen en migrantkirke, og mange er selv kommet til Danmark som migranter eller flygtninge, eller også er de børn af dem. Så de ved, hvad det vil sige at være ny i Danmark, og ønsker at give noget tilbage”, forklarer Maria Krabbe Hammershøy.

Caritas Klinikken slog dørene op den 14. september i år og har indtil videre åben hver tirsdag fra klokken 17 til 20.

Det er første gang, at en katolsk hjælpeorganisation driver en sundhedsklinik af denne type i Danmark.

Klinikken har åbent for konsultationer uden tidsbestilling hver tirsdag kl. 17-20, på Amerikavej 15C 1 sal, 1756 København V.