Juni er Jesu Hjerte måned

Juni er kendt som Jesu Hjerte måned, bl.a. pga. festen for Jesu Hjerte. I år falder højtideligheden den 7. juni. Datoen ændres hvert år, fordi festen fejres fredag 8 dage efter Kristi Legemes og Blods fest.

Jesu Hjerte, som i århundrede har været et symbol på Kristi uendelige kærlighed til mennesker, har haft en central placering i katolsk fromhedsliv, og siden 1856 har der været en særlig Jesu Hjerte fest i den katolske liturgiske kalender.

Festen for Jesu Hjerte går tilbage til 1673, da Jesus åbenbarede sig selv og sit hjerte for Margrethe Maria Alacoque, en fransk nonne fra Marias Besøgelsesorden i det østlige Frankrig. Jesus sagde: ”Mit hellige hjerte er så intenst i sin kærlighed til mennesker (…), at det ikke er i stand til at rumme flammerne fra dets glødende næstekærlighed (…)” Jesus bad om, at der måtte afsættes en særlig fest til ære for Hans hjerte og gav Søster Margrethe Maria 12 løfter til alle, der ærer og fremmer hengivenheden for Hans hellige hjerte. Jesus lovede bl.a.: ”Alle dem, der modtager den Hellige Kommunion første fredag i måneden, ni måneder i træk, vil blive velsignet med nådegaven at have mulighed for den endelige anger og vil ikke dø uden for min nåde. De vil heller ikke dø uden at have modtaget sakramenterne. Mit hjerte vil være deres sikre tilflugt i deres sidste time.“

Læs alle Jesu løfter her (på engelsk).

Søster Margrethe Maria Alacoque døde i 1690 og blev kanoniseret af pave Benedikt XV den 13. maj 1920. Hendes festdag er 16. oktober.

Jesu Hjerte festen er en højtidelighed, den højest rangerende fest i den liturgiske kalender, selvom det ikke er en obligatorisk helligdag. Kirken opfordrer alle troende til at deltage i en Hellig Messe denne dag.