Kardinal Becciu hævder at være blevet genindsat

Den italienske kardinal Angelo Becciu, hovedpersonen i Vatikanets igangværende og meget omtalte økonomiske retssag, har udtalt, at pave Frans har geninstalleret hans privilegier som medlem af kardinalkollegiet.

Kardinal Becciu fortalte på et møde på Sardinien, at paven har inviteret ham til at deltage på konsistoriet, der afholdes i slutningen af denne måned. Becciu sagde videre, at pave Frans har forsikret ham om at han ville blive ”genindsat i sine funktioner som kardinal”.

Kardinal Becciu blev tvunget til at opgive sine privilegier som kardinal – selv om han fik lov til at beholde titlen – i 2020, da Vatikanets efterforskere fremlagde kriminelle anklager mod ham.

Under retssagen nægter den italienske prælat at have begået noget ulovligt. Han har insisteret på, at hans beslutninger i forbindelse med en uheldig og kostbar ejendomshandel i London var personligt godkendt af pave Frans. Han har også udtalt, at paven traf beslutningen om at fyre Libero Milone, Vatikanets generalrevisor, som havde sagt, at Becciu var ansvarlig for sin afskedigelse.

Kardinal Becciu er fortsat anklaget i den igangværende retssag, hvor han ikke kun er anklaget for manglende økonomisk dømmekraft, men også for at have spioneret mod andre Vatikanets embedsmænd.

En kilde i Vatikanet udtaler til netmediet Crux, at Beccius seneste erklæring af iagttagere fortolkes som en pavelig invitation til at deltage, men ikke nødvendigvis som en fuldstændig genindsættelse af ham.

Til Crux siger Vatikanets kilde, at en kardinals særlige rettigheder ”ikke henviser til vedkommendes deltagelse i Kirkens liv”, idet alle kristne er kaldet til en sådan deltagelse i henhold til deres situation og status.

For kardinalernes vedkommende kan en sådan deltagelse ”omfatte en invitation, undertiden personlig, til at deltage i visse møder, som er forbeholdt dem” uden at de restriktioner, der var blevet dem pålagt, nødvendigvis ophæves.