Kvindebededag i Jesu Hjerte Kirke

Den 3. marts fejres Kvindernes internationale bededag i Stenosgade. I år er temaet: “Jeg har hørt om jeres tro”. 

Forslag til en liturgi med meditation, historie, kultur og opskrifter på en eksotisk suppe og en lækker ananaskage er nogle af ingredienserne i årets hæfte til Kvindernes internationale Bededag. 

I år er teksterne til bededagen udarbejdet af kvinder fra Taiwan. Kunstneren bag illustrationen til årets bedehæfte er Hul-Wen Hsaio. Hendes plakat viser to kvinder, der beder ved et vandløb, mens de kikker op mod den mørke himmel. Her ses to fugle – mikadofasanen og den sorthovedede skestork, der bruges som symbol på to karaktertræk ved Taiwans befolkning – tillid og udholdenhed i vanskelige situationer, fortæller årets hæfte. 

De rosafarvede sommerfugleorkideer symboliserer Taiwan, der er verdenskendt som “orkideernes rige”, og det grønne græs står for taiwanernes evne til at være stærke under Guds omsorg.  

Mere end 100 år
Traditionen for at kvinder beder med hinanden på tværs af forskellige kirkesamfund startede i USA helt tilbage i 1887. Bededagen kunne sidste år fejre 100 års jubilæum i Danmark. Herhjemme var det Metodistkirkens Kvindeforbund, der besluttede at være med i Kvindebededagen, som den dengang hed. Senere kom baptistkvinderne med, og i 1943 kom også kvinder fra Folkekirkens forskellige missionsselskaber med.  

Værtskabet går på skift mellem de forskellige kirkesamfund, fortæller Jytte Grombka Hansen, der har været med til Kvindernes internationale Bededag i mange år. Selv sidder hun sammen med Helle Østergreen-Johansen som repræsentant for Den katolske Kirke i Danmarks økumeniske Kvindekomité. Her koordineres de mange forskellige arrangementer i forbindelse med bededagen.  

Katolske kvinder har været med i arbejdet siden Danmarks økumeniske Kvindekomité blev stiftet i 1967. Her koordineres aktiviteterne og årets bedehæfte udgives. Komitéen er en del af World Day of Prayer International Committee

“Det giver mig meget at være med i Kvindernes internationale Bededag. Gennem et helt døgn samles kvinder over hele verden i bøn. Vi er sammen om noget, der er fælles for os alle sammen”, siger Eva Vinther der for nogle år siden var medarrangør af kvindebededagen i Sankt Pauls kirke i Høje Taastrup. “Jeg vil gerne være med til at formidle hvad kvindebededagen betyder og føler lidt som en ambassadør for den”, siger Vera Eckhardt, der sidder i det mellemkirkelige udvalg i Københavns Stift.  

Årets tema
Temaet for kvindernes internationale bededag er i år taget fra Efeserbrevet 1,15. “Nu lyder kaldet til os. Lader vi Jesu Kristi Ord og lys skinne igennem vores ord og gerninger? Kryber vi i skjul og lader tvivlen overtage kursen i vores liv, når trængslerne og vanskelighederne melder sig på banen? 

Eller tør vi stole på Guds løfte til os om, at også vi er Guds børn? At vi tilhører ham og hører til hans husstand? At vi er hans kød og blod, elsket af ham og at vi kan komme ind for ham med vores behov til hver en tid og vide, at vi vil blive modtaget med kærlighed. Gud er den far, du altid har ønsket dig, og du er det barn, han altid har villet have. Hvis du på nogen måde er i tvivl om dette, så se på korset; det viser, hvor meget Gud elsker dig”, skriver pastor Ellen Margrethe Gylling, forkvinde for den økumeniske kvindekomite´.. 

Kvindebededagen starter ved datolinjen i øst ved Tongaøerne og slutter ved Vestkysten i Nord- og Sydamerika. I dag er mere end 170 lande med i dette bønnefællesskab. 

I forbindelse med bededagen indsamles der altid penge til udsatte kvinder. Sidste år blev der i flg. hæftet fra Kvindernes internationale bededag indsamlet 92.067,50 kr. i Danmark. Kollekten støttede sidste år et projekt, der har købt en majsmølle til farmerkvinder i Kindobo-området i Kinshasa i Congo.

Tekst: Lisbeth Rütz