Ledere af forskellige trossamfund i Storbritannien forenes mod lovforslag om assisteret selvmord

Kardinal Vincent Nichols har sammen med andre religiøse ledere i Storbritannien underskrevet et åbent brev, der modsætter sig lovforslaget om assisteret selvmord, Terminally Ill Adults (End of Life) Bill. Lovforslaget skal til afstemning ved anden behandling på fredag. Brevet, som også er underskrevet af tidligere chefsygeplejerske Sarah Mullally, Londons biskop for den anglikanske kirke, og overrabbiner Ephraim Mirvis, udtrykker bekymring for, hvordan lovforslaget kan påvirke de mest sårbare. Det advarer mod risikoen for misbrug og pres, der kan true liv, især blandt ældre og udsatte grupper.

I brevet nævnes, at 2,7 millioner ældre mennesker i Storbritannien har været udsat for misbrug, hvilket gør dem særligt sårbare over for pres om at afslutte deres liv for tidligt. Handicappedes rettighedsgrupper og organisationer, der arbejder med kvinder i voldelige forhold, har også påpeget potentielle utilsigtede konsekvenser af en lovændring. Erfaringer fra steder som Oregon og Canada viser, hvordan sådanne love kan få tragiske følger, hvor lovede sikkerhedsforanstaltninger ikke altid beskytter de udsatte. Desuden understreges det, at mennesker mod livets slutning, selv med kærlige omgivelser, ofte kan føle sig som en byrde. Brevet fremhæver, at "retten til at dø" kan udvikle sig til en følelse af "pligten til at dø" for de mest sårbare og understreger, at den nuværende lovgivning yder langt bedre beskyttelse mod misbrug og pres end det foreslåede lovforslag, som parlamentet kun har haft tre uger til at gennemgå.

De religiøse ledere opfordrer til at bevare den eksisterende lov som den mest effektive beskyttelse mod livstruende tvang og misbrug. De argumenterer for, at en medfølende tilgang til livets afslutning ligger i tilgængelig palliativ pleje i høj kvalitet for alle, der har brug for det. Selvom der findes mange gode eksempler på palliativ pleje i Storbritannien, er den stadig bekymrende underfinansieret, og brevet opfordrer til øget investering i palliativ pleje.

Assisteret selvmord er i øjeblikket forbudt i henhold til Suicide Act fra 1961 og kan medføre op til 14 års fængsel. På fredag skal parlamentet stemme om et nyt lovforslag om det - det første siden 2015, hvor et lignende forslag blev afvist med 330 stemmer mod 118. Lovforslaget, fremsat af Kim Leadbeater (fra partiet Labour), vil tillade terminalt syge patienter med mindre end seks måneder tilbage at leve i at få ordineret dødelige lægemidler til at afslutte deres liv. Leadbeater hævder, at forslaget indeholder "verdens strengeste beskyttelsesforanstaltninger", men mere end 50 parlamentsmedlemmer mener, at reglerne er for stramme og kræver bredere adgang til assisteret selvmord. Forslaget splitter også regeringen. Mindst 8 af 26 højtstående ministre, herunder sundhedsminister Wes Streeting og justitsminister Shabana Mahmood, ventes at stemme imod.

De katolske biskopper i England og Wales opfordrer katolikker til at modarbejde lovforslaget ved at kontakte deres parlamentsmedlemmer. Tidligere på måneden udsendte de sammen med de skotske biskopper en erklæring, Be Compassionate, der advarer om farerne ved lovgivningen. Biskop Philip Egan af Portsmouth sammenlignede ideologien bag assisteret selvmord med nazismen og advarede om, at en accept ville være "en kapitulation til den ideologi, som Storbritannien bekæmpede under Anden Verdenskrig". Han hævdede, at det ville føre til en glidebane mod aktiv dødshjælp og retten til at tage andres liv. Og flere andre biskopper har udsendt pastorale breve og videoer for at mobilisere katolske vælgere mod forslaget. De advarer om, at en ændring af loven vil krydse en farlig grænse, der kan føre til irreversible konsekvenser. 

Brevet er også underskrevet af ledere fra ortodokse og koptiske kristne Kirker samt repræsentanter fra muslimske, hinduistiske, sikhiske, evangeliske og zarathustristiske samfund.

Skrevet af Simon Caldwell, Catholic Herald (oversat og redigeret af Ewa Angela Wegener)

Billede: Vatican Media (om samme emne, hvis man ønsker at læse mere)