Paven beder for biskop Álvarez’ løsladelse

Den nicaraguanske biskop Rolando Álvarez. Foto: AFP/Vatikanets medier

Pave Frans fordømmer fængslingen af den nicaraguanske biskop Rolando Álvarez og udvisningen af dissidenter, og appellerer til de politiske ledere om at åbne deres hjerter for sandheden og retfærdigheden og at efterstræbe dialog. Biskopperne i Den latinamerikanske Bispekonference (CELAM), Chile og Spanien har ligeledes fordømt fængslingen af biskoppen.

Pavens appel i søndags kom efter nyheden om, at biskoppen af Matagalpa, mons. Rolando Álvarez, er idømt en lang fængselsstraf, og at 222 politiske fanger nu er blevet udvist til USA. Blandt disse er flere præster og seminarister, der er anklaget for konspiration mod regeringen.

Paven udtrykte stor sorg over de seneste nyheder fra Nicaragua og sagde, at han er bekymret for biskop Álvarez, ”som jeg elsker meget” og som er blevet idømt 26 års fængsel.

Paven sagde, at han beder for biskoppen og for dem, der er blevet deporteret til USA, og for alle, der lider i det elskede Nicaragua. Han opfordrede de troende til at bede sammen med ham til Herren og bede om den ubesmittede Jomfru Marias forbøn:

”Må hun åbne de politiske lederes og alle borgeres hjerter for en oprigtig stræben efter fred, affødt af sandhed, retfærdighed, frihed og kærlighed, og som opnås gennem tålmodig dialog”.

Biskop Rolando José Álvarez Lagos fra Matagalpa blev i fredags under et retsmøde i Managua idømt 26 års fængsel efter at han havde nægtet at forlade Nicaragua.

Den katolske biskop blev bl.a. dømt for forræderi, undergravning af den nationale integritet og spredning af falske nyheder. Dommeren ved appelretten i Managua meddelte også, at han ville blive idømt en bøde og frataget sit nicaraguanske statsborgerskab.

Nægtede at lade sig udvise
Dommen, der oprindeligt var planlagt til den 15. februar, faldt dagen efter at biskop Álvarez havde afvist at lade sig udvise til USA sammen med 222 andre fængslede modstandere af præsident Manuel Ortegas styre, herunder fem præster, en diakon og to seminarister, der er blevet idømt ti års fængsel for sammensværgelse mod regeringen.

De udviste er blevet erklæret for ’landsforrædere’ og er ligesom biskop Álvarez blevet frataget deres nicaraguanske statsborgerskab for ”at have begået handlinger, der underminerer folkets uafhængighed, suverænitet og selvbestemmelse, og for at have tilskyndet til vold, terrorisme og økonomisk destabilisering”. De venter nu på at få opholdstilladelse i USA.

To andre præster, Manuel García og José Urbina fra bispedømmet Granada, er fortsat fængslet i et nicaraguansk fængsel på grund af lignende anklager.

Første fængslet biskop
Biskop Álvarez, der er en stærk kritiker af præsident Daniel Ortegas sandinistiske styre, var apostolisk administrator for bispedømmet Estelí. Han er den første biskop, der er blevet fængslet, siden Ortega vendte tilbage til magten i 2007. Han blev hentet af politiet den 19. august 2022 sammen med præster, seminarister og lægfolk, efter at han i to uger havde siddet i husarrest på bispekontoret for at have forsøgt at ”organisere voldelige grupper” med ”det formål at destabilisere den nicaraguanske stat og angribe de forfatningsmæssige myndigheder”.

Han blev først sigtet i december af anklagemyndigheden, som hævdede, at han havde begået ”sammensværgelse med henblik på at underminere den nationale integritet og udbredelse af falske nyheder via informations- og kommunikationsteknologier til skade for den nicaraguanske stat og det nicaraguanske samfund”.

I januar beordrede retten i Managua biskop Álvarez til at forblive i husarrest. Han nægtede derefter at gå ombord på det fly, der skulle have bragt ham i eksil, og valgte at blive i sit hjemland og dermed blive stillet over for en hurtig retssag, som i fredags afsagde hans dom og hans efterfølgende overførsel til højsikkerhedsfængslet Modelo.

Undertrykkelsen af Kirken i Nicaragua
Dommen kommer i takt med, at forfølgelsen af Kirken i Nicaragua er blevet intensiveret med fortsatte anholdelser af præster og lukninger af kirkelige bistandsorganisationer og foreninger. I tv-kommentarer efter dommen beskyldte præsident Ortega biskop Álvarez for ”terrorisme”.

Forholdet mellem de katolske biskopper og regeringen har været anspændt siden 2018, hvor de nicaraguanske myndigheder lukkede munden på protesterne mod en række kontroversielle reformer af det sociale sikringssystem. Trods forsøg på at mægle i krisen blev biskopperne til sidst forbudt at deltage i debatten og blev af Ortega beskyldt for at være medskyldige i et påstået kup.

Forholdet blev yderligere forværret efter det kontroversielle valg i 2021, hvor sandinistlederen blev genvalgt.

Siden krisens udbrud har Den katolske Kirke i landet været udsat for adskillige angreb og skændsler samt chikane og trusler mod biskopper og præster.

I 2019 blev Managuas hjælpebiskop Silvio José Báez tvunget til at forlade bispedømmet efter anmodning fra pave Frans efter at han havde modtaget flere dødstrusler.

I 2022 udviste regeringen den apostolske nuntius i Nicaragua, den polske ærkebiskop Waldemar Stanislaw Sommertag, og 18 missionærer fra en række bistandsorganisationer. Dette har fremkaldt et stort opråb fra biskopper i Latinamerika og i hele verden.

Biskopper i hele verden fordømmer fængslingerne
Den 6. februar tilsluttede formanden for Komitéen af Bispekonferencer i EU (COMECE), kardinal Jean-Claude Hollerich, i solidaritet med Den katolske Kirke i Nicaragua og opfordrede til løsladelse af de arresterede.

Den latinamerikanske Bispekonference CELAM, samt biskopperne i Chile og Spanien fordømmer ligeledes menneskerettighedsovertrædelserne i Nicaragua, fængslingen af biskop Rolando Álvarez og udvisningen af politiske modstandere.

I et budskab, der blev offentliggjort i lørdags, advarede formanden for Den latinamerikanske Bispekonference, ærkebiskop Miguel Cabrejos, om katolikkernes svækkede rettigheder og udtrykte ”solidaritet, nærhed og bøn med og for Guds folk og dets hyrder”.

Biskopperne i Chile har også protesteret og har især reageret på den nicaraguanske domstols dom mod biskop Rolando Álvarez. De kalder processen ”uretfærdig, vilkårlig og uforholdsmæssig”:

”Vi beklager og fordømmer den situation, som biskop Álvarez og Kirken i Nicaragua befinder sig i, og som krænker menneskerettighederne, den grundlæggende værdighed og religionsfriheden”.

I erklæringen fra Den chilenske Bispekonference fordømmes også udvisningen af de 222 nicaraguanske statsborgere.

Via deres hjemmeside udsendte de spanske biskopper også en erklæring, hvori de udtrykte deres sorg og bekymring over ”biskopperne fra Den nicaraguanske Bispekonference, som forfølges af regeringen for at forsvare nicaraguanernes frihed”.

Tekst: Charlotta Smeds, Vatikanets medier