Paven: Vor fælles fremtid afhænger af kvinderne

Verdens kvinder er uundværlige i samfundets genopbygning efter pandemien og i at bygge vor fælles fremtid, sagde pave Frans i sit budskab til Women’s Forum. Her er han fotograferet efter en tidligere audiens. Foto: Vatican News

”Verden har brug for kvinders deltagelse, deres lederskab og evner, ligesom deres intuition og engagement”.

Det var budskabet fra pave Frans, som Vatikanets statssekretær kardinal Pietro Parolin fremførte på vegne af paven under Women’s Forum G20 i Milano. Konferencen, der slutter i dag 21. oktober, har til formål at kortlægge prioriteringer og veje for en økonomisk og social genstart efter pandemien, og at sætte kvinderne i centrum for denne proces, skriver Vatican News.

I videobudskabet henviste Parolin til pave Johannes Paul II, der i 1995 skrev: ”De alvorlige problemer, som ligger foran os, vil medføre at kvinder bliver stadig mere engageret i politik og at det vil tvinge os til at omdefinere systemerne til gavn for de humaniseringsprocesser, vi kalder kærlighedens civilisation”.

Uvurderlige bidrag

Kardinal Parolin sagde videre, at pave Frans insisterer på ”kvindernes uvurderlige bidrag i opbygningen af en verden, så den bliver et hjem for alle”. Kvinder fremmer en fælles følelse af altruisme, der er nødvendig ”i omsorgen for vort fælles hjem” og i kampen mod ”den ødelæggende logik om behovet for umiddelbar vinding”.

”Solidaritet og gensidighed mellem kvinder og mænd er helt afgørende for samfundet”, fortsatte kardinal Parolin. ”Med vore respektive kendetegn er vi alle kaldede til at være aktive i samfundsopbygningen. Dette kræver et paradigmeskift i det sociale liv, der fremadrettet må styres af en ny oplevelse af menneskelighed og hvert eneste menneskes værdighed”.

Adgang til uddannelse

Videobudskabet sluttede med en stærk opfordring til at sørge for en passende uddannelse af piger og unge kvinder i alle lande – ”således at alle får adgang til kvalitetsuddannelser, så de kan udvikle deres potentiale og talenter og hermed bidrage til at udvikle et samfund, hvor vi alle står sammen”.

I centrum for kvindeforummets arbejde står spørgsmålene om kvinders lederskab og om at få de kvinder, der under pandemien mistede deres arbejde, tilbage på arbejdsmarkedet samt spørgsmålene om at uddanne og øge kvinders tilstedeværelse på områderne videnskab, teknik og matematisk.

Konferencen drøftede også klimaforandringer, energiomstilling, sundhed og boligpolitik, og hvordan man fremmer kvindelig lederskab, kvindelige diplomater og en kvindelig synsvinkel på udenrigspolitikken – i det håb, at det vil gavne vort fælles bedste.

Kilde: Vatican News