Rapport om ærkebispedømmet München og Freising offentliggjort

Domkirken i München

Torsdag den 20. januar offentliggjordes den længe ventede advokatundersøgelse om hvordan ærkebispedømmet München og Freising har håndteret seksuelle overgreb begået i Kirken i perioden 1945-2019.

Den omfangsrige advokatundersøgelse viser, at mindst 497 personer har været udsat for seksuelle overgreb i det tyske ærkebispedømmet gennem en periode på 74 år. De fleste af dem var unge; 247 er mandlige ofre og 182 er kvinder. 60 procent af ofrene var mellem 8-14 år. Rapporten identificerer 235 overgrebsmænd, hvoraf 173 er præster, ni diakoner, fem pastorale medarbejdere, 48 personer fra skolemiljøet. Disse oplysninger fremgår af rapporten om overgreb i Kirken i ærkebispedømmet München-Freising, sammenstillet af advokatfirmaet Westpfahl Spilker Wastl og bestilt af ærkebispedømmet i februar 2020.

Undersøgelsen udpeger blandt andet den tidligere pave Benedikt XVI (Joseph Ratzinger, ærkebiskop i München 1977-82) og den nuværende ærkebiskop i München Reinhard Marx for forskellige mangler i deres håndtering af overgrebssager i ærkebispedømmet München.

I en kommentar til undersøgelsen skriver det tyske dagblad Frankfurter Allgemeiner Zeitung på sin hjemmeside, at ”rapporten fra München ikke kommer med nogle helt nye oplysninger, hverken om omfanget af seksuelle overgreb i kirkelige miljøer eller om kirkeledelsens måde at reagere på overfor ofrene og gerningsmændene. Derimod vidner den om et meningsløst svigt fra kirkeledelsens side”.