Retssag mod kardinal Zen udsat

Retssagen mod den kinesiske kardinal Joseph Zen Ze-kiun og fem demokratiforkæmpere er blevet udsat til onsdag den 21. september. Det skyldes, at den ansvarlige dommer Ada Yim Shun-yee fra West Kowloon-domstolen i Hongkong, er blevet smittet med Covid-19, rapporterer nyhedsportalen Asia News.

Den 90-årige kardinal Zen, biskop emeritus af Hongkong, og de andre anklagede blev arresteret i midten af maj, anklaget for at samarbejde med fremmede magter. De er også anklaget for at forvalte en uregistreret fond til støtte for den prodemokratiske bevægelse, hvilket er en overtrædelse af loven om national sikkerhed, som Beijing vedtog i sommeren 2020.

Eksperter antager imidlertid, at den oprindelige anklage om undergravning af den nationale sikkerhed er blevet droppet på grund af de internationale reaktioner, rapporterede Asia News. Som følge heraf kan de anklagede idømmes bøder på op til 1.750 dollars eller i værste fald fængselsstraf.

Ud over den 90-årige kardinal er de anklagede advokaten Margaret Ng, sangerinden og aktivisten Denise Ho, det tidligere medlem af den lovgivende forsamling Cyd Ho og aktivisterne Hui Po-keung og Sze Ching-wee.

Cy Ho er allerede varetægtsfængslet for at have deltaget i en ulovlig demonstration. Flere andre demokratiforkæmpere, herunder den katolske mediemagnat og forlægger Jimmy Lai, sidder også i fængsel på grund af samme anklage.

Kardinal Joseph Zen er kendt som en kritiker af aftalen mellem Vatikanet og Kina om gensidig anerkendelse af biskoppers udnævnelser. Ifølge kardinalen bruger Beijing sit forhold til Vatikanet til at undertrykke katolikkerne i Kina. Der er i øjeblikket forhandlinger i gang om at forlænge den midlertidige og hemmeligholdte aftale.