Russisk topprælat siger, at relationerne til Vatikanet er ”praktisk talt fastfrosne”

Pave Frans mødtes med metropolit Anthony Sevryuk (th.), ansvarlig for Den russisk-ortodokse Kirkes udenlandsrelationer, på den 7. kongres for ledere af verdensreligioner og traditionelle religioner i Nur-Sultan, Kasakhstan, den 14. september 2022. Foto: Andrew Medichini/AP.

Mindre end en måned efter et kort møde med pave Frans i Kasakhstan siger én af Den russisk-ortodokse Kirkes øverste prælater, at relationerne mellem de to kirkesamfund mere eller mindre er gået i stå.

I et interview på russisk tv Russia 24 sagde metropolit Anthony Sevryuk af Volokolamsk, Den russisk-ortodokse Kirkes ’udenrigsminister’, at ”for øjeblikket er relationerne mellem Den russisk-ortodokse Kirke og Den romersk-katolske Kirke praktisk talt fastfrosne”.

”På dette stadium må jeg sige, at nogle af de kommentarer, vi læser og hører, ikke kun fra pavens mund men også fra mange af hans allierede, absolut ikke bidrager til forberedelsen af et nyt møde og vores videre samarbejde”, sagde han med henvisning til de bestræbelser, der gøres for at organisere et andet møde mellem pave Frans og den russisk-ortodokse patriark Kirill.

De to mødtes første gang i Havana, i Cuba i 2016, og et andet møde var under forberedelse i juni i Jerusalem, men Vatikanet trak sig på grund af de diplomatiske konsekvenser, som mødet ville skabe efter Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar og Kirills faste støtte til krigen.

Pave Frans og Sevryuk havde en 15-minutter lang samtale, da de to var i Kasakhstan i sidste måned for at deltage i en kongres for verdensreligionerne. Kirill skulle oprindeligt have deltaget i konferencen, men meldte fra i sidste øjeblik og sendte Sevryuk i stedet.

I sine bemærkninger til journalister efter samtalen med paven sagde Sevryuk, at muligheden for et nyt møde blev drøftet, men at det ”skulle være velforberedt” og eventuelt ledsages af en fælles erklæring eller deklaration.

Sevryuk kritiserede også tidligere bemærkninger fremsat af paven, der advarede Kirill mod at blive den russiske præsident Vladimir Putins ”messedreng”, og sagde, at denne udtalelse – der blev fremsat under et videomøde mellem de to ledere og senere afsløret af paven i et interview – ikke var ”fremmende” for den kristne enhed.

Pave Frans har gentagne gange fordømt volden som ”vanvid” og har opfordret begge parter til at vise vilje til at forhandle om en våbenhvile.

Mens paven tidligere har udtalt sig kritisk om oprustningen generelt, sagde han på sin hjemrejse fra Kasakhstan, at det kan være ”moralsk forsvarligt” under visse omstændigheder at sende våben til Ukraine.

Frans har også længe givet udtryk for ønsket om at besøge både Rusland og Ukraine i et forsøg på at fremme fredsbestræbelserne. I en samtale med medlemmer af jesuitterordenen i Kasakhstan, som blev offentliggjort i den italienske jesuitiske avis La Civilta Cattolica i sidste uge, sagde han imidlertid, at et besøg i den ukrainske hovedstad Kyiv sandsynligvis ikke ville ske i den nærmeste fremtid.

Den italienske kardinal Pietro Parolin, Vatikanets statssekretær, har også gentagne gange fordømt krigen og udtalte til VaticanNews forud for pavens besøg i Kasakhstan, at ”krig aldrig er en uundgåelig begivenhed” og at den er ”drevet af forfængelighed, stolthed, arrogance og grådighed”.

Et hjerte, der styres af sådanne motiver, sagde han, ”er et forhærdet hjerte, der er ude af stand til at åbne sig for andre”.

I en tale til FN's generalforsamling i New York i sidste uge fordømte Parolin også Putins henvisning til atomvåben som en forsvarsstrategi og kaldte det en ”modbydelig trussel”, der viser, hvor presserende det er at få fjernet alle atomvåben fra våbenarsenalerne rundt om i verden.

Den 21. september advarede præsident Putin om, at Rusland ”råder over forskellige masseødelæggelsesvåben ... og når vort lands territoriale integritet er truet, vil vi benytte alle forhåndenværende midler for at beskytte Rusland og vort folks sikkerhed”.

Parolin sagde videre i sin FN-tale, der markerede den internationale dag for totalt forbud mod atomvåben, at Putins trussel ”illustrerer hvor tæt verden er kommet på atomkrigens afgrund”.

”Denne lurende trussel, med ødelæggende konsekvenser for hele menneskeheden, viser, at ’atomvåben er et dyrt og farligt ansvar’, som underminerer den internationale sikkerhed”, sagde han.

Mens Parolin var i New York holdt han et privat møde med den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov, som ifølge det russiske udenrigsministerium var ”produktivt” og gav landet mulighed for at forklare sine grunde til krigen i Ukraine.

I en direkte appel til Putin i søndags bad pave Frans den russiske præsident om at stoppe ”denne spiral af vold og død”, som han sagde ”øger risikoen for en nuklear eskalation i en sådan grad, at man frygter ukontrollable og katastrofale konsekvenser på verdensplan”. Han rettede også en direkte appel til Ukraines præsident Volodomyr Zelenskyy og bad ham ”være åben over for seriøse fredsforslag”.

Tekst: Elise Ann Allen, Cruxnow.com