Tag med på valfart til Haraldsted søndag den 9. august

Glimt fra Haraldstedvalfarten 2010 med procession ud mod kapelruinen og messe i det frie. Foto: Lisbeth Rütz.

I år for 850 år siden blev Knud Lavard helgenkåret i Sct. Bendts Kirke i Ringsted.

Danske katolikker blev i år ”snydt” for de traditionelle valfarter til Åsebakken og Øm. Valfarterne måtte som bekendt aflyses på grund af restriktioner, der var indført for at forebygge smitte fra coronapandemien. Nu er forsamlingsforbuddet dog lempet så meget, at den traditionsrige valfart til Haraldsted til ære for Sankt Knud Lavard, bispedømmets værnehelgen, gennemføres.

Grib derfor muligheden for at komme med på bispedømmets mindste, ældste og smukkeste valfart, der i år afholdes søndag den 9. august, og ledes af biskop Czeslaw Kozon og sognepræsten for Sct. Knuds Kirke i Ringsted.

Valfarten begynder med andagt i Haraldsted Kirke kl. 14. Her blev liget af den myrdede Knud Lavard bragt til, efter at han var blevet lokket i baghold og myrdet i skoven ved Haraldsted. Legenden fortæller, at en kilde sprang frem på det sted, hvor Knud Lavard blev myrdet. I middelalderen opstod der et stort valfartssted her, og der blev bygget et kapel på det sted, hvor helligkilden sprang frem. Bortset fra afbrydelser på grund af verdenskrigene har Knud Lavardvalfarten været fejret hvert år siden 1914.

Den er den ældste efterreformatoriske valfart i Danmark og har betydet meget i arbejdet for at udvikle en katolsk kirke i Danmark med rødder i dansk, katolsk historie.

Efter andagten i Haraldsted Kirke går man i procession ud til kapelruinen, hvor biskop Czeslaw fejrer messe ca. kl. 15. Valfarten slutter med sakramental velsignelse foran Sankt Knud Lavards Hus.

Efter valfartsprogrammet er der traditionen tro hyggeligt samvær i haven med mulighed for at købe forfriskninger. Alle er hjerteligt velkomne til valfarten. Se www.rejseplanen.dk med henblik på evt. at bestille plustur.

Har du spørgsmål vedrørende valfarten så kontakt Ruth Simonsen på tlf.: 24 26 25 49.

--------

Hvem var Knud Lavard?

Knud Lavard (ca 1096-7.1. 1131) var søn af Erik 1. Ejegod og dronning Bodil.

Hans forældre døde på en pilgrimsrejse til Det hellige Land i 1103, og han blev derfor opfostret først hos høvdingen Skjalm Hvide på Sjælland, senere hos hertug Lothar 3. af Sachsen, tysk konge 1125 og tysk-romersk konge 1133 under navnet Lothar 2.

Som 20-årig blev han jarl af Slesvig og var lensmand både under den danske kong Niels og den tyske konge. På grund af sit nære forhold til den tyske konge fik han en stærk position først og fremmest i forhold til kong Niels´søn Magnus Nielssøn, men også til andre fætre og halvbrødre. Den 7. januar 1131 dræbte Magnus Knud i Haraldsted.

Efter længere strid mellem rivaliserende fraktioner i kampen om kongeværdigheden blev Knud Lavards halvbror konge under navnet Erik 2. Emune. Under ham begyndte bestræbelserne på at få kanoniseret Knud. Det lykkedes for Knuds søn, Valdemar 1. Knud blev kanoniseret 8.11. 1169 ved en pavelig bulle. Saxo skriver i Gesta Danorum (Danernes bedrifter) udførligt om mordet på Knud Lavard og striden om Danmarks trone med udelt sympati for Hvideslægten og Knud Lavard. Knud Lavard portrætteres med en blomsterkrans eller en hertugkrone. Han kan ses på kalkmalerier i Sankt Bendts Kirke i Ringsted (begyndelsen af 1300-tallet) og i Vigersted Kirke ved Ringsted (ca. 1450)

Kilde: Den danske Encyclopædi.Danmarkshistorien.dk

 -------

Tekst: Lisbeth Rütz, Katolsk Orientering nr. 10