Ungdomskatekismus er verdens mest solgte katolske bog for tiden

Den dybe, men letlæste gule katekismus topper boglisterne verden over.

Foto: Dario Pizzano, Idea.de.

Den tyske udgiver og medforfatteren til Youcat, Den katolske Kirkes nye ungdomskatekismus, oplyser, at bogen for tiden er den mest solgte katolske bog i verden.

”De seneste opgørelser viser, at Youcat er solgt i 1,7 million eksemplarer på verdensplan. Den er en stor succes i næsten alle de lande, den er udkommet i”, siger den tyske forelægger Bernard Meuser til nyhedsbureauet Catholic News Agency. ”Således ligger bogen på førstepladsen over de meste solgte bøger i Spanien, den ligger nummer to i Amerika og den indtager førstepladsen i Tyskland, side om side med pave Benedikts seneste bog”.

Idéen til den populære ungdomskatekismus går tilbage til 2006, da kardinal Christoph Schönborn af Wien og Bernard Meuser besluttede sig for at arbejde sammen om en ny katekismus, som kunne formidle Kirkens lære ”på en måde, de unge kan forstå”. I forbindelse hermed rådede kardinal Schönborn forelæggeren til, at ”skulle man gøre noget for de unge, skulle man gøre det sammen med dem”.

I løbet af de næste fem år samarbejde de med en række teologer, undervisere, præster og mere end 60 unge for at skabe ’Youcat’, hvis navn er en forkortelse af ’Youth Catechism of the Catholic Church”.

527 spørgsmål og svar om katolsk tro

Den karakteristiske, slanke gule bog, som blev udgivet op til Verdensungdomsdagen i Madrid i august sidste år, indeholder 527 spørgsmål og svar. De ledsages af talrige citater, billeder og illustrationer, herunder den nu så kendte lille ’tændstikmand’ nederst på hver side, der vækkes til live, hvis man bladrer hurtigt gennem bogens sider.

”Jeg er overrasket over at de unge holder så meget af bogen”, fortæller Bernard Meuser. ”Vi har fået så meget ros fra unge mennesker og ja, de holder meget af ’tændstikmanden’”.

Siden offentliggørelsen har mere end 21.000 personer desuden tilmeldt sig Youcats side på Facebook.

Findes også på dansk

Youcat er på nuværende tidspunkt udgivet på tyve sprog, herunder også på dansk, og den er i færd med at blive oversat til flere sprog. Bernard Meuser oplyser, at den i løbet af næste år vil blive udgivet på yderligere ti sprog, herunder på kinesisk og arabisk.

Et af pave Benedikts håb med bogen viser sig allerede nu at bære frugt. Bogen har nemlig resulteret i oprettelsen af utallige studiegrupper verden over; alene på Filippinerne har én af disse studiegrupper med mere end 12.000 deltagere.

I Danmark udgives Youcat af Ansgarstiftelsens Forlag og Katolsk Forlag. Den kan bestilles på www.pastoral.dk eller www.katolskforlag.dk og koster kr. 199,- inklusive moms.