Vatikanet fornyer aftale med Kina

På dette billede ses den kristne kirke i Wuxi med ordene ’Jesu Kirke’ i rødt i Longwan, Wenzhou, i den østlige Zhejiang-provins i Kina. Foto: AP Photo

Efter ”passende konsultationer og overvejelser” er Pavestolen og Folkerepublikken Kina blevet enige om at forlænge den midlertidige aftale om udnævnelse af biskopper, som blev indgået den 22. september 2018 og forlænget den 22. oktober 2020, med yderligere to år. Det fremgår af et kommuniké udsendt af Vatikanets pressekontor lørdag.

”Vatikanet er på sin side”, hedder det, ”forpligtet til at fortsætte en respektfuld og konstruktiv dialog med den kinesiske modpart med henblik på at fremme en produktiv implementering af aftalen, og videreudvikle de bilaterale relationer med sigte på at fremme Den katolske Kirkes mission og det kinesiske folks bedste”.

Pave Frans udtrykte i et interview med nyhedsbureauet Reuters i juli sidste år håbet om, at aftalen ville blive fornyet i oktober i år.

Med henvisning til udnævnelsen af biskopper sagde paven i interviewet: ”Aftalen forløber godt”, selv om ”det går langsomt – som jeg siger, ’på den kinesiske måde’ – fordi kineserne har den tidsfornemmelse, at ingen kan presse dem”.

Paven bemærkede også, at kineserne ”selv har problemer”, idet de lokale myndigheder agerer forskelligt over for Den katolske Kirke, og ”at situationen ikke er ens i alle landets regioner”.

Paven mindede om de diplomatiske bestræbelser, som kardinal Agostino Casaroli, arkitekten bag Vatikanets Ostpolitik over for landene i Østeuropa, havde gjort under Den kolde Krig og havde kaldt ”tålmodighedens martyrium”.

”Mange mennesker har sagt så mange ting mod Johannes XXIII, mod Paul VI, mod Casaroli. Men sådan er det med diplomatiet. Stillet over for en lukket situation må man søge den mulige – ikke den ideelle – vej. Diplomatiets kunsten at gøre det mulige muligt og få det mulige til at blive til virkelighed”.