Verdensungdomsdagene i horisonten

Om 197 dage vil hundredtusindvis af unge mennesker fra verdens kontinenter strømme til den portugisiske hovedstad Lissabon til et af de største katolske arrangementer siden coronapandemien.

Mens forventningerne vokser, udsendte pave Frans i fredags en videobudskab, hvori han opfordrede deltagerne i august måneds Verdensungdomsdag til ”altid at se mod horisonten”.

”I unge mennesker, hvoraf allerede 400.000 har tilmeldt jer, tørster efter horisonten”, sagde paven. ”På dette møde, under denne Verdensungdomsdag, skal I lære altid at se hen mod horisonten, altid at se ud over horisonten. Sæt ikke en mur op foran jeres liv. Mure lukker jer inde, horisonten får jer til at vokse. Se altid på horisonten med øjnene, men se først og fremmest med hjertet”.

Siden Verdensungdomsdagene blev afholdt første gang i 1986, er det blevet et af de vigtigste arrangementer i den katolske verden, som regelmæssigt tiltrækker mere end én million deltagere og inspirerer utallige kald.

Så mange som fem millioner mennesker deltog i afslutningsmessen på Verdensungdomsdagen i Manila på Filippinerne i 1995, som blev fejret af pave Johannes Paul II. Guinness World Records har anerkendt det som den største pavelige folkemængde, der nogensinde er registreret.

Pilgrim nr. 1
Pave Frans mødtes for nylig med en delegation fra den lokale organisationskomité for Verdensungdomsdagene Lissabon 2023, som finder sted den 1.-6. august. De lokale arrangører holdt også andre møder i Vatikanet ”med dem, der er ansvarlige for at organisere pavens rejsearrangementer, for sikkerheden og for liturgien”.

Selv om Frans ikke udtrykkeligt siger i sit videobudskab, at han agter at rejse til Lissabon, forventes den 86-årige pave at deltage. Han var faktisk den første person, der officielt tilmeldte sig begivenheden den 23. oktober sidste år, da tilmeldingen til arrangementet åbnede.

Efter at have klikket på en tablet under Angelus-bønnen i søndags sagde paven: ”Kære unge mennesker, jeg opfordrer jer til at tilmelde jer dette møde, hvor vi efter en lang periode med afstandsrestriktioner vil kunne genopdage glæden ved den broderlige omfavnelse mellem folk og mellem generationer, som vi har så meget brug for”.

En postpandemisk verdensungdomsdag
Stadig flere data tyder på, at Covid-19 har haft en ødelæggende effekt på messedeltagelsen rundt om i verden, og arrangementet i Lissabon bliver den første verdensungdomsdag efter pandemien, som kan give et indtryk af hvor langt Kirken er kommet med at normalisere sig.

Omkring 700.000 mennesker deltog i forrige Verdensungdomsdag i Panama i 2019. Selv om ’kun’ 400.000 mennesker indtil videre har tilmeldt sig til arrangementet i Lissabon, vil der sandsynligvis komme mange flere i tiden op til arrangementet afvikles.