Hvad er vekselsangen?

Et udvalg af de smukkeste Davidssalmer udgør sammen med enkelte andre bibelske lovsange den læsning, der i den katolske gudstjeneste kaldes vekselsangen. Som navnet antyder, kan denne læsning også fremføres under sang.

En tradition...

Brugen af vekselsange (eller responsoriesalmer, som de også kaldes) under messen er en del af den katolske Kirkes tradition med at bruge Davidssalmerne i bøn.

Vekselsangen er oftest taget fra Salmernes Bog i det gamle Testamente og består oftest af 3-4 strofer á 4 vers. Den fremføres efter messens 1.læsning (typisk en gammel-testamentlig læsning) og umiddelbart inden den 2.læsning (fra Det nye Testamente).

Vekselsangen synges af en forsanger. Mellem hver strofe synges et omkvæd (også kaldet responsorium, latinsk for svar). Omkvædet synger hele menigheden med på.

Vil du vide mere om vekselsangens historie?  
Læs Messens vekselsang - et strejftog i liturgihistorien

 

Brug af dette site

På disse sider vil du kunne finde vekselsangene til den katolske messe i form af et interaktivt nodeblad, hvor du kan se nodebladet på skærmen og afspille musikken ved tryk på en knap.

Dette site er først og fremmest tænkt som et værktøj for katolske organister og forsangere. Derfor er de læserækker, der henvises til på sitet, de katolske læserækker, der tæller 3 år, A, B og C. Man alle er velkomne! Håbet er også, at det vil være en inspirationskilde for musikere i andre kirkesamfund.
Send os gerne en kommentar! Og læs komponistens introduktion.

 

Sådan kommer du i gang

Hent Finale Reader for at kunne åbne filen. Det er gratis og helt ufarligt! Programmet skal kun hentes og installeres første gang, du bruger en fil. Find din vekselsang her.

Køb alle vekselsangene på tryk. Læs mere her!

Musikken på denne hjemmeside er stillet til rådighed med tilladelse fra KODA og NCB.