100-årsdagen for den hellige Johannes Paul II’s fødsel

Mandag den 18. maj er det 100 år siden den hellige pave Johannes Paul II blev født blev i Wadowice, en lille landsby 50 kilometer uden for Kraków.

Da den polske kardinal Karol Wojtyla, ærkebiskop af Kraków, blev valgt til pave den 16. oktober 1978 og tog navnet Johannes Paul II, var han den første ikke-italienske pave siden 1523 og den første slaviske pave nogensinde. Han døde i 2005 og hans 27 år lange pontifikat blev et af de længste i Den katolske Kirkes historie.

Karol Wojtyla studerede oprindeligt litteratur og filosofi på Krakóws universitet, men begyndte siden at læse teologi og blev præsteviet i 1946. Han skrev doktordisputats om den spanske mystiker Johannes af Korset og blev ansat som professor ved universitetet i Krakow i moralfilosofi, sideløbende med at virke som hjælpebiskop. I 1964 udnævntes han til ærkebiskop af Kraków og tre år senere modtog han kardinalværdigheden.

Under 2. Vatikanerkoncil var Karol Wojtyla talsmand for liberale synspunkter med hensyn til samfundsfilosofi og menneskerettigheder. Og sammen med Den katolske Kirkes primas i Polen, kardinal Wyszynski, deltog han i forhandlinger med den kommunistiske regering om Kirkens frihed.

Johannes Paul II blev blandt andet kendt som den første pave med en omfattende rejsevirksomhed, og han foretog mere end 100 apostoliske rejser. Han var en globalt orienteret pave. Ikke alene markerede han Den katolske Kirkes enhed gennem sine rejser, men hans talrige rundskrivelser, saligkåringer og helgenkåringer af fromme katolikker fra hele verden og udnævnelser af kardinaler, der afspejlede Kirken som verdensomspændende, var med til at styrke Verdenskirkens profil. Ligeledes blev han kendt for sin store indsats for evangelisering af børn og unge, og han stod i spidsen for mange internationale ungdomstræf, Verdensungdomsdagenene, som tiltrak hundredtusinder af unge fra hele verden.

Johannes Paul II forenede stor charme og sans for brug af medierne med en konservativ holdning både teologisk og på det moralske område. Fra Polen havde han den erfaring, at Kirkens fastholden ved sin arv og traditioner netop havde været den kraft, der havde bragt landet intakt igennem både nazismens terror og det kommunistiske styres forsøg på afkristning.

For Johannes Paul II var Kirke og kultur sammenhængende elementer og afgørende for samfundet. Der er således ingen tvivl om, at han fik en afgørende indflydelse på Polens vej til frigørelsen fra kommunismen.

I 1981 blev han udsat for et attentatforsøg under audiensen på Peterspladsen. Han overlevede, men forblev svækket resten af livet. Han tilskrev Guds Moders forbøn æren for at han overlevede attentatet og beretningen om hans besøg i fængslet og tilgivelsen af attentatmanden gik siden verden rundt. En begyndende Parkinsons sygdom i 1990’erne svækkede ham yderligere. Han døde 2. april 2005 i sin bolig i Vatikanstaten.

Johannes Paul II blev begravet i krypten under Peterskirken i Vatikanet, men som led i saligkåringen den 1. maj 2011 blev hans kiste gravet op og udstillet på Peterspladsen for derefter at blive genbegravet i Skt. Sebastian-kapellet i Peterskirken.

Den 3. juli 2013 tilskrev Helgenkåringskongregationen Johannes Paul II det andet mirakel, og pave Frans underskrev 5. juli 2013 underskrev dekretet, der godkendte hans helgenkåring. Helgenkåringsceremonien fandt sted på Peterspladsen den 27. april 2014.

Hellige Johannes Paul II - bed for os!