Ærkebiskop fordømmer russisk invasion af Ukraine i tale til FN’s Sikkerhedsråd

Foto: Vatikanets medier

I den hidtil stærkeste fordømmelse fra Vatikanets side af den russiske invasion af Ukraine sagde ærkebiskop Paul Gallagher på et møde i FN’s Sikkerhedsråd, at ”det er ubestrideligt, at det russiske angreb på Ukraine har bragt hele den globale orden, som opstod efter 2. Verdenskrig, i fare.

Vatikanets sekretær for statslige relationer sagde, at den ”grusomme og meningsløse krig” har tvunget Ukraine til at ”definere sin suverænitet og ukrænkeligheden af sine internationalt anerkendte grænser”. Han sagde, at andre nationer bør støtte dette forsvar af international lov.

Ærkebiskoppen sagde videre, at ”de, der betaler den højeste pris, er civile, simple mennesker og frem for alt børn, unge og ældre”.

”Aggression kan kun skabe ny aggression”, sagde Vatikanets ’udenrigsminister’. ”Hvis denne krig ikke stoppes, og der ikke efterstræbes fred ved enhver lejlighed, risikerer hele verden at blive kastet ud i endnu dybere kriser”.

Herunder er hele ærkebiskop Paul Gallaghers tale:

”Hr. præsident, Hr. generalsekretær,

Denne åbne debat i Sikkerhedsrådet finder sted i forbindelse med den grusomme og meningsløse krig mod Ukraine, som med store ofre forsvarer sin suverænitet og ukrænkeligheden af sine internationalt anerkendte grænser. Det er de samme værdier, der er blevet fremmet og delt siden grundlæggelsen af denne ædle organisation. I lyset af den igangværende tragedie rejser der sig et spontant spørgsmål: Hvem føres denne krig imod? Det er tydeligt for enhver, at de, der betaler den højeste pris, er civile, simple mennesker og frem for alt børn, unge og ældre.

Krig er et stort onde, og i øjeblikket kan vi se, at den breder sig mere og mere ud over Ukraines grænser, dækker med sin mørke skygge ikke kun Europa, men også andre kontinenter og frem for alt infiltrerer menneskers hjerter og gør dem til bærere af en ’krigslogik’. Som pave Frans minder om, er vi i sandhed vidner til 3. Verdenskrig, som bliver ’udkæmpet stykke for stykke’.

Det er ubestrideligt, at det russiske angreb på Ukraine har bragt hele den globale orden, som opstod efter 2. Verdenskrig, i fare. Dets negative konsekvenser kan allerede skimtes på det humanitære, demografiske, fødevaremæssige, socio-politiske, juridiske, økonomiske, økologiske, militære, nukleare, energimæssige, sundhedsmæssige, uddannelsesmæssige, religiøse, migrationsmæssige og andre områder, som tilsammen er fundamentale elementer i arkitekturen for verdens sikkerhed. Det onde er ude af stand til at skabe det gode. Aggression kan kun skabe ny aggression. Hvis denne krig ikke stoppes, og der ikke efterstræbes fred ved enhver lejlighed, risikerer hele verden at blive kastet ud i endnu dybere kriser.

Løsningen på krigen i Ukraine er ikke kun et anliggende for Ukraine selv. I lyset af den tragedie, der udspiller sig for øjnene af os, er det på tide at stille os selv nogle af pave Frans’ spørgsmål: ’Hvad gør jeg i dag for det ukrainske folk? Gør jeg noget?’ I dag kan hele det internationale samfund mere end nogensinde ikke overgive sig og lade dette problem passere forbi i stilhed. For at få en fredelig og sikker fremtid opfordres alle FN’s medlemslande, og især dem i Sikkerhedsrådet, til at gøre en fælles indsats for at finde en retfærdig og varig fred for Ukraine, som et vigtigt element i den globale fred verden tørster efter. Det er bedre og billigere for alle at investere i fred i stedet for krig!

Den Hellige Stol er for sit vedkommende tæt på Ukraine og forsvarer fuldt ud dets territoriale integritet, og fortsætter desuden med at engagere sig i humanitære initiativer, der sigter mod at lindre den ukrainske befolknings lidelser – især hvad angår de svageste og mest sårbare, mens den samtidig opfordrer alle lande og relevante internationale organisationer til at være opfindsomme og dristige fredshåndværkere og vævere af konstruktiv dialog.

Fred er ikke en realitet, hvis træk og egenskaber er ukendte. Alle ved, hvad fred er. Den vil helt sikkert komme, når der findes en fælles forpligtelse til at implementere den, ikke kun på det internationale, institutionelle niveau, men også i vore egne hjerter og hjem.

Til jer alle, og især til det plagede Ukraine, vil jeg gerne udtrykke mit inderlige ønske om, at den ønskede fred må vende tilbage for at opmuntre hele verden.

Tak, hr. præsident”