Anklage om ”hadefuld tale” frafaldet for finsk parlamentsmedlem, der forsvarede det traditionelle ægteskab

En appeldomstol afviste tirsdag alle anklager om ”hadefuld tale” og ”etnisk agitation” mod den finske parlamentsmedlem Päivi Räsänen (billedet) i det, der er blevet hyldet som en sejr for ytringsfriheden.

Det finske parlamentsmedlem var blevet sigtet i 2021, efter at hun i 2019 offentligt havde delt sit bibelske, religiøse syn på ægteskabet som værende mellem en mand og en kvinde.

Selvom Räsänen, 63 år, blev enstemmigt frikendt af en finsk distriktsdomstol i 2022, appellerede anklagemyndigheden hendes frikendelse til appelretten i Helsinki. Den tidligere indenrigsminister risikerede en bøde på titusindvis af euro og to års fængsel.

Den 14. november besluttede Helsinkis appelret enstemmigt at opretholde frifindelsen fra 2022 og fandt, at den ikke havde ”nogen grund til, på baggrund af de beviser, der blev modtaget under hovedforhandlingen, at vurdere sagen anderledes end distriktsdomstolen. Der er derfor ingen grund til at ændre det endelige resultat af distriktdomstolens kendelse”.

Anklagerne mod en finsk luthersk biskop ved navn Juhana Pohjola blev også afvist af appelretten den 14. november. Pohjola var også anklaget for hadefuld tale for at have udgivet en pjece skrevet af Räsänen i 2004, som talte for den bibelske forståelse af seksualitet og ægteskab.

”Jeg er dybt lettet”, sagde Räsänen den 14. november via en erklæring fra sine juridiske repræsentanter, Alliance Defending Freedom International (ADF). ”Retten har fuldt ud godkendt og opretholdt distriktdomstolens afgørelse, som anerkendte alles ret til ytringsfrihed”.