Beder EU’s biskopper om at fremme fredens sag

Foto: Vatikanets medier

Pave Frans opfordrer EU’s biskopper, der netop har valgt den italienske biskop Mariano Crociata til ny præsident for COMECE (Komitéen for bispekonferencerne i EU), til fortsat at arbejde for freden. Under audiensen med biskopperne bad paven dem om aldrig at glemme ”de to store drømme, som Europas grundlæggere havde: drømmen om enhed og drømmen om fred”.

Til stede ved audiensen torsdag morgen den 22. marts var COMECE’s biskopper, der dagen forinden – på deres forårsplenarmøde i Rom – havde valgt biskop Crociata til ny formand. Ved samme lejlighed blev der også valgt fire næstformænd: Biskopperne Antoine Hérouard, Nuno Bras da Silva Martins, Rimantas Norvila og vor egen biskop Czeslaw Kozon.

I sin tale opfordrede paven dem til fortsat at holde blikket rettet mod en horisont, der er defineret af de inspirerende værdier i det europæiske projekt; enhed og fred.

Enhed i mangfoldighed
Hvad angår punktet enhed, sagde pave Frans, er det klart, at den europæiske enhed ”ikke kan være en ensartet og homogeniserende enhed”, men en enhed, ”der respekterer og værdsætter de særlige kendetegn hos de befolkninger og kulturer, som udgør den”.

Han mindede om EU’s forskellige nationaliteter og kulturer, og sammenlignede Europas rigdom med ”konvergensen af forskellige tankekilder og historiske erfaringer. […] Som en flod næres den af sine bifloder. Men hvis bifloderne svækkes eller blokeres, lider hele floden og mister sin styrke”.

Europa, fortsatte Frans, ”har en fremtid, hvis den er en ægte union” og ikke blot en syntese af lande med deres respektive karakteristika.

Udfordringen, tilføjede paven, er enheden i mangfoldigheden. Dette er muligt, hvis der findes en stærk inspiration, som rækker ud over et teknokratisk paradigme og formår at begejstre folk samt tiltrække nye generationer til opbygningen af det fælles projekt.

Med henblik på, hvor meget der har forandret sig siden grundlæggelsen af Den europæiske Union, sagde paven, at Kirken har ansvar for at ”uddanne mennesker, som – når de læser tidens tegn – véd, hvordan de skal tolke det europæiske projekt i en nutidig kontekst”.

Et sammenhængende engagement for fred
Med angår drømmen om fred, fortsatte paven, har ”nutidens historie brug for mænd og kvinder, der er besjælet af drømmen om et forenet Europa i fredens tjeneste”.

Han mindede biskopperne om, hvordan kontinentet efter 2. Verdenskrig har oplevet den længste fredsperiode i sin historie. Paven fordømte de mange krige, der fulgte efter i forskellige dele af verden, hvoraf nogle ”trak ud i årevis”, indtil hvad man nu ”kan kalde en tredje verdenskrig”.

”Krigen i Ukraine er tæt på os og har rystet den europæiske fred”.

Paven bemærkede, at nabolandene har gjort deres yderste for at tage imod flygtningene og at EU har fastholdt, at alle de europæiske lande deltager i solidaritet med det ukrainske folk.

Pave Frans erkendte, at en samordnet europæisk reaktion på krigen i Ukraine er vanskelig og kompleks, fordi de forskellige EU-lande ”indgår i mange forskellige alliancer, interesser, strategier […], som er vanskelige at samle i et enkelt projekt”, men han sagde videre, at der findes et princip, som alle bør dele med klarhed og overbevisning, nemlig at ”krig kan og må ikke længere betragtes som en løsning på konflikter”.

”Hvis landene i dagens Europa ikke deler dette etisk-politiske princip, så betyder det, at de er kommet væk fra grundlæggernes oprindelige drøm. Deler de det derimod, må de også forpligte sig til at gennemføre det med al den indsats og kompleksitet, som den historiske situation fordrer”, sagde han.

”Krig er og forbliver et politisk og menneskeligt svigt”.

En bro mellem kirkerne og institutionerne
Pave Frans sluttede sin tale med at minde de delegerede om deres ansvar for at være ”brobyggere mellem kirkerne i Europa og EU’s institutioner. I er i kraft af jeres mission opbyggere af relationer, møder og dialog. Og dette virker allerede for freden. Men det er ikke nok”, sagde han.

”Det kræver også profeti, fremsyn og kreativitet for at fremme fredens sag. Der er brug for både arkitekter og håndværkere på denne byggeplads; men jeg vil sige til jer, at den sande fredsbygger skal være både arkitekt og håndværker”.

Tekst: VaticanNews