Besøg på modersmålet

Mange unge polakker har valgt at være besøgsvenner for ældre polsktalende i Danmark. Her er det Katarzyna , som besøger Danuta på Peder Lykke Centrets Plejehjem på Amager. Billedet er taget før Coronakrisen. Foto: Projekt Besøg på Modersmål.

Caritas Danmark samarbejder med nyt projekt for ensomme ældre indvandrere.

”Du er faldet ned fra himlen til mig”, hørte Robert en dag sin vært sige. Robert stammer fra Polen og er besøgsven. En dag om ugen besøger han en ældre polsktalende mand på et plejehjem. Manden er ikke gift, har ingen børn og har tabt forbindelsen til sine slægtninge, så han har følt sig meget alene her i Danmark. Han stammer oprindeligt fra Litauen, men kom til Danmark for mange år siden.

”Jeg har aldrig tidligere haft noget med plejehjem at gøre; men det giver mig faktisk meget at være besøgsven. I begyndelsen var han lidt skræmt, når jeg besøgte ham. Han var meget forsigtig og lukket; men nu er han blevet mere åben. Jeg er faktisk lidt rørt over at se, hvor lidt der skal til for at skabe forandring i et andet menneskes liv. Personalet på plejehjemmet har travlt og der mangler penge, så der er ikke så meget overskud til omsorg. Men det afgørende i vores liv er jo kærlighed. Når den er væk, kan vi let komme til at føle os ensomme.

Jeg har arbejdet med at motivere min besøgsvært til at stå ud af sengen og være lidt mere aktiv. Vi har holdt coronapause, og jeg har ikke kunnet besøge ham; men nu skal vi i gang igen og så skal vi bestemt ud og nyde sommervejret sammen.

Min besøgsvært har parabolantenne, så han kan se polsk tv; men ellers har han kun mig at snakke polsk med. Sommetider laver jeg polsk mad til ham i hans tekøkken. Han er lidt utilfreds med de dampkogte kartofler fra storkøkkenet, så han er glad, når jeg koger kartofler til ham i hans tekøkken og tager pølser med fra den polske slagter. Så spiser vi sammen”, siger Robert.

Lydia stammer fra Bulgarien og har boet her i Danmark i 20 år. Hun har fået en besøgsven til sin gamle mor, der har boet her i fem år. Moderen er på plejehjem og taler ikke dansk, så hun har følt sig meget alene her i Danmark. Moderens besøgsven har bulgarsk som modersmål. ”Jeg synes min mor er blevet mere åben og glad af at få en besøgsven, der kan tale bulgarsk med hende. De spiller spil sammen, snakker, hygger sig og griner sammen”, fortæller Lydia, der har arbejdet som pædagog i Danmark i mange år og ind imellem tolker fra bulgarsk til dansk.

Et tilbud til ældre med anden sproglig baggrund end dansk
Både Robert og Lydia er aktive i besøgsordningen foreningen Verdens Kvinder i Danmark. Verdens Kvinder i Danmark blev grundlagt i 2005 og har som medlemmer kvinder fra 32 forskellige lande. Foreningen arrangerer forskellige aktiviteter, der skal fremme brobygning mellem de mange forskellige etniske og kulturelle grupper i Danmark. Foreningen er for alle kvinder, der kan tilslutte sig formålet, og den er uafhængig af økonomiske, politiske, religiøse og kulturelle interesser. I efteråret 2019 tog foreningen en ny udfordring op.

Et stigende antal ældre med anden baggrund end dansk føler sig isolerede i Danmark. Det er baggrunden for, at foreningen har taget initiativ til at uddanne frivillige indvandrere til at være etniske besøgsvenner. Projekt besøgsvenner er et tilbud til ældre med anden sproglig baggrund end dansk. Idéen er, at besøgsvennen mødes regelmæssigt med den ældre og at man laver noget sammen. For at besøgsven og besøgsvært kan passe godt sammen, matcher man så vidt muligt folk, så man har samme sprog og kulturelle baggrund.

Den der vil være besøgsven indgår en skriftlig aftale med Verdens kvinder i Danmark, hvor man forpligter sig til at være besøgsven for den ældre i mindst et halvt år. Man bliver også indbudt til at komme på kursus, hvor man møder andre besøgsvenner og drøfter erfaringer sammen. Besøgsvennen må ikke påtage sig hjemmeplejens opgaver som for eksempel plejeopgaver, behandling og rengøring, men man må godt hjælpe med indkøb og andre praktiske småting.

Projektleder for besøgsprojektet er Alma Bekturganova Andersen, der kom til Danmark i 2004 og har arbejdet i 11 år som konsulent i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning.

Alma har lige siden hun kom til Danmark fra Kasakhstan i 2004 været dybt engageret i at ændre det billede, den danske offentlighed har af mange etniske minoritetskvinder. I 2008 modtog hun integrationsprisen.

Tekst: Lisbeth Rütz

-------

Vil du vide mere?

Projekt besøg på modersmålet kan kontaktes på kontaktverdenskvinder.dk eller 45 60 13 33 96

Læs om besøgsprojektet på: besoegpaamodersmaal.dk og om Verdens kvinder i Danmark på verdenskvinder.dk.