Cisco underskriver »Rome Call for AI Ethics«

Cisco, den multinationale virksomhed inden for digital kommunikationsteknologi, underskriver Pontifical Academy for Life's »Rome Call for AI Ethics« og forpligter sig til en etisk tilgang til kunstig intelligens inden for områderne etik, uddannelse og rettigheder.

Af Linda Bordoni, Vatican News. Oversat af Regitze Fuhrmann

Ærkebiskop Vincenzo Paglia udtrykte tilfredshed med, at den multinationale virksomhed inden for digital kommunikationsteknologi - Cisco - sammen med andre store virksomheder, der er involveret i kunstig intelligens, har forpligtet sig til at overholde etiske retningslinjer, og han understregede, at kunstig intelligens »ikke længere er et emne kun for eksperter«, og at etikken i forbindelse med udviklingen er mere presserende end nogensinde.

Formanden for Pontifical Academy for Life (PAV) talte ved en begivenhed onsdag morgen, hvor den administrerende direktør for Cisco System Inc. satte sin underskrift på The Call for AI Ethics, et dokument, der fremmes af Pontifical Academy og dets RenAIssance Foundation (som støtter den antropologiske og etiske refleksion over nye teknologier i forhold til menneskelivet), og som allerede er blevet godkendt af bl.a. Microsoft, IBM, FAO og det italienske innovationsministerium.

Underskriftsceremonien i Vatikanet fandt sted efter, at Ciscos CEO og præsident, Chuck Robbins, og en delegation var i audiens hos pave Frans før generalaudiensen.

Rom kalder på etik
Dokumentet har til formål at fremme en følelse af fælles ansvar blandt internationale organisationer, regeringer, institutioner og den private sektor for at skabe en fremtid, hvor digital innovation og teknologiske fremskridt - og især AI - respekterer menneskets værdighed, så alle kan drage fordel af de teknologiske fremskridt.

»Vi er meget glade for, at Cisco har tilsluttet sig Rom-opfordringen, fordi det er en virksomhed, der spiller en afgørende rolle som teknologisk partner for vedtagelsen og implementeringen af kunstig intelligens (AI) ved at tilbyde ekspertise inden for infrastruktur, sikkerhed og beskyttelse af AI-data og -systemer,« sagde ærkebiskop Paglia og tilføjede, at »Fra nu af vil vi se på, hvordan dette kan vokse yderligere for at kombinere den allerede eksisterende virksomhedsforpligtelse med de etiske principper i Rom-opfordringen.«

Præsidenten for PAV mindede om, hvordan akademiet i 2020, da det forstod, at tiden var moden, gjorde verden opmærksom på »behovet for og den presserende nødvendighed af at opfordre til ›algorethics‹, dvs. etik i designet af de algoritmer, der ligger til grund for kunstig intelligens«.

I dag ved vi, at kunstig intelligens ikke længere kun er et emne for eksperter, og at det er mere presserende end nogensinde at reflektere over etikken i udviklingen af den.

Han sagde, at denne nye tilslutning til Rom-opfordringen viser dette og bemærkede, at dokumentet allerede er blevet godkendt af internationale teknologiaktører, regerings- og FN-institutioner, universiteter over hele verden, virksomheder og enkeltpersoner samt af repræsentanter for de tre abrahamitiske religioner.

Nye muligheder og nye udfordringer
Chuck Robbins bemærkede på sin side, hvordan AI ændrer vores verden og »giver enorme muligheder, men også nye udfordringer.«

Han beskrev sin virksomhed som den, der har bygget de netværk, der forbinder mennesker og organisationer over hele verden, og sagde, at den i dag »bygger de kritiske infrastrukturer og sikkerhedsløsninger, der vil drive AI-revolutionen.«

»Principperne i Rom-opfordringen er i tråd med Ciscos grundlæggende overbevisning om, at teknologi skal bygges på et fundament af tillid på højeste niveau for at skabe en inkluderende fremtid for alle,« sagde Robbins.

Gennemsigtighed, ansvarlighed og menneskelige værdier
Til stede ved arrangementet var også fader Paolo Benanti, ekstraordinær professor i teknologiens etik ved det pavelige Gregoriana universitet og videnskabelig direktør for RenAIssance Foundation, som påpegede nødvendigheden af at handle i flere retninger.

»At udvikle store, upartiske datasæt af høj kvalitet til at træne AI-modeller; at give adgang til cyberinfrastruktur; at opbygge AI-kompetencer; at etablere styringsrammer til at styre AI-udvikling; og at levere AI-systemer, der er gennemsigtige, ansvarlige og i overensstemmelse med menneskelige værdier.«

Ciscos tilslutning til Rome Call for AI Ethics, konkluderede han, og dets forpligtelse til »proaktiv styring og risikominimering og til et bredt perspektiv på den transformerende virkning af AI på tværs af industrier og samfund, «repræsenterer et skridt fremad i denne proces.

(Image by rawpixel.com on Freepik)