De katolske biskopper advarer mod elementer i ny EU-betænkning

Europa-Parlamentet har ved flere lejligheder givet udtryk for støtte til investeringer i seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR). Senest er det sket i form af ’Betænkning om situationen for så vidt angår seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder i EU inden for rammerne af kvinders sundhed’, fremsat af Udvalget om Kvinders rettigheder og Ligestilling v/ordfører Predrag Fred Matić.

Denne betænkning kommer på et tidspunkt, hvor den nuværende politiske og økonomiske kontekst truer respekten for SRSR. Som følge af den nuværende finansielle krise og den økonomiske nedgang og dermed forbundne nedskæringer i de offentlige budgetter, er der en tendens i medlemsstaterne til at fremskynde privatiseringen af sundhedstjenester og begrænse adgangen til og kvaliteten af sundhedstjenester.

Betænkning berører seksuel og reproduktiv sundhed i alle dets aspekter, herunder retten til sundhedspleje for gravide og mødre samt familieplanlægning, omfatter både frihedsrettigheder og rettigheder, der er knyttet til mange af de allerede etablerede borgerlige, politiske, økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder. Den berører også mere kontroversielle spørgsmål som seksualundervisning, fødselstal blandt unge og uønsket graviditet samt abort.

I betænkningen hedder det, at ”SRSR er et væsentligt element i den menneskelige værdighed og udvikling og et vigtigt fundament for social og økonomisk fremskridt” og, at ”EU kan spille en vigtig rolle ved at sikre, at det europæiske udviklingssamarbejde bruger en menneskerettighedsbaseret fremgangsmåde med særligt fokus på og konkrete mål for SRSR”.

Katolske betænkeligheder

En række kirkelige organisationer, herunder COMECE (Kommissionen for bispekonferencer i Europa) og Den nordiske Bispekonference, har udtrykt deres forbehold mod visse elementer i betænkningen.

Således skriver biskop Czeslaw Kozon, som formand for Den nordiske Bispekonference, på vegne af de nordiske katolske biskopper:

”At fremme menneskelig værdighed er afgørende for Den katolske Kirke. Denne bekymring omfatter bestræbelserne på at fremme og samarbejde mod adgangen til sundhedspleje for alle. Det indebærer at bekæmpe forskelsbehandling og de sociale og kulturelle fordomme, der betinger mange menneskers skæbne, især kvinders. Vi ser derfor mange positive elementer i denne rapport.

Samtidig tager vi stilling mod den bevægelse, som er eksplicit i rapporten, om at kategorisere abort som en sundhedsforanstaltning og en menneskerettighed. Pr. definition har sundhedsforanstaltninger og menneskerettigheder til formål at sikre folks sundhed og at beskytte deres liv. Det må ikke udelukke den ufødtes liv.

Ved at kategorisere abort som en sundhedsforanstaltning og en menneskerettighed udvisker man disse begreber, og åbner dem for en vilkårlig fortolkning.

Et sådan skridt vil yderligere marginalisere personer, institutioner og lande, der modsætter sig abort og præsentere dem som værende i opposition til ”menneskerettigheder”.

I Den europæiske Unions regi kolliderer dette initiativ på urimelig måde med hver medlemsstats legitime ret til selv at udarbejde sin egen lovgivning om abort og andre etiske spørgsmål.

Ved at foreslå at definere sundhedspersonalets ret til samvittighedsnægtelse som et problem og en udfordring for lovgivning, truer rapporten individernes ret til at følge deres egen overbevisning i moralske og religiøse anliggender, ved at udsætte dem for fare for at miste deres job eller endda udelukke dem fra at kunne arbejde i sundhedsplejen.

Som katolske biskopper forsvarer vi menneskeligt liv fra undfangelse til naturlig død. Vi arbejder for individers, politikers og institutioners ret til at sætte spørgsmålstegn ved abort uden at blive marginaliseret eller udsat for forskelsbehandling. Vi ønsker at sikre, at det komplekse spørgsmål om abort forbliver, til gavn for alle, genstand for en oplyst folkelig debat”.

København, den 19. juni 2021

På vegne af Den nordiske Bispekonference 

+Czeslaw Kozon

Biskop af København

Formand

COMECE’s erklæring kan læses på engelsk HER