De schweiziske biskoppers undersøgelse omtaler mere end tusind overgrebssager

Biskop Felix Gmür af Basel, formand for Den schweiziske Bispekonference. Foto: www.jurapastoral.ch.

En omfattende, flerårig undersøgelse af seksuelle overgreb i Den katolske Kirke i Schweiz, offentliggjort den 12. september, dokumenterer mere end 1.000 tilfælde af overgreb fra 1950’erne til i dag.

Den schweiziske bispekonference har bestilt undersøgelsen hos University of Zurich, ifølge Catholic News Agencys tysksprogede nyhedspartner.

”Resultaterne afslører dybtliggende problemer, der spænder fra individuelle overgrebsmænds handlinger til systemiske årsager, som kirkeledere må stå til ansvar for”, siger biskop Felix Gmür af Basel, formand for Den schweiziske Bispekonference, som reaktion på undersøgelsen.

Den 136 sider lange rapport dokumenterer 1.002 tilfælde af overgreb begået siden midten af 1950’erne, og som involverer 510 anklagede og 921 ofre. Forskerholdet advarer om, at disse tal kun repræsenterer ”toppen af isbjerget”, da mange arkiver stadig ikke er blevet evalueret.

Undersøgelsen fremhævede også et systematisk cover-up inden for Kirken. ”Kirkens kanoniske love blev næsten ikke håndhævet i en stor del af undersøgelsesperioden. I stedet blev mange sager bevidst skjult eller minimeret”, hedder det i rapporten. Den afslørede desuden, at Kirkens ledere ofte flyttede anklagede gejstlige til andre sogne, nogle gange endda til udlandet, for at undgå myndighedernes retsforfølgelse.

Rapportens resumé viser, at 39 % af ofrene var kvinder, mens knap 56 % var mænd. ”I næsten alle tilfælde var de anklagede mænd, og 74 % af de evaluerede sager viste seksuelle overgreb af mindreårige”, tilføjer rapporten.

Bispekonferencens formand understreger behovet for, at fremtidige rapporter undersøger ”katolske forhold”, der kan have medvirket til overgrebene, såsom seksualmoral og cølibat. ”Denne skyld kan ikke bare slettes. Den skal konfronteres med fokus på Kirkens magtstruktur og seksualmoral”, siger han.

Den schweiziske Bispekonference har lovet at tage affære. ”Vi vil etablere og finansiere uafhængige rapporteringskontorer for at gøre det lettere at indrapportere overgreb”, siger biskop Gmür.

Han siger videre, at alle relaterede dokumenter ville blive opbevaret på ubestemt tid for at forhindre yderligere mørklægning.

I søndags afslørede Den schweiziske Bispekonference en igangværende Vatikan-ledet undersøgelse af håndteringen af overgrebsanklager, som forventes afsluttet inden årets udgang.

Beskyldninger mod flere medlemmer af Den schweiziske Bispekonference er blevet videresendt til bispedikasteriet i Rom, som har udpeget biskop Joseph Bonnemain fra det schweiziske bispedømme Chur til at lede undersøgelsen.