Den nordiske delegation talte til forsamlingen i Prag den 7. februar

Den nordiske delegation, fra venstre Nik Bredholt, formand for bispedømmets synodekomité, biskop Czeslaw Kozon, sr. Anna Mirijam Kaschner og pater Marco fra Finland. Foto: Facebook.

På den igangværende kontinentale forsamling holdt delegerede fra de forskellige bispekonferencer hver et kort oplæg, hvor de adresserede de problemstillinger, som den synodale høring har afdækket i deres respektive lande.  

Nik Bredholt fra bispedømmets synodekomité sagde – på vegne af de nordiske lande – under sin præsentation, at katolikkerne i Danmark og Sverige søgte ”en Kirke, som frimodigt forkynder sin sande lære og samtidig accepterer og omfavner mennesker og ledsager dem pastoral, dvs. som på autentisk måde lever i spændingen mellem sandhed og barmhjertighed”.

Han fortsatte:  ”En indsigt, der er særlig vigtig for katolikker i Finland og Nordnorge, er den stadig stigende tendens til at se Kirken hovedsagelig som en magtstruktur. Det skal udfordres og ændres”.

”Det ville imidlertid være bedre ikke at glemme, at enhver reel fornyelse og styrkelse af synodaliteten i Kirken må tage udgangspunkt i selve Kirkens grundprincipper, i den grund hvorpå Kirken blev grundlagt, fra Jesu Kristi, vor Herres side”.

Pater Marco Pasinato, der også repræsenterede de nordiske lande, sagde, at de lokale katolikker var bekymrede over polariseringen inden for Kirken i Europa.

Han sagde ifølge det katolske nyhedsmedie The Pillar: ”Kløften mellem konservative og progressive, mellem tradition og modernitet, bliver stadig bredere og mere og mere aggressiv. Dette blev følt som særlig smerteligt på liturgiens område. Indførelsen af den tridentinske ritus under pave Benedikt XVI og pave Frans’ begrænsning af den har i de nordiske lande ført til spændinger i visse kredse”.

Han tilføjede, at der også var uenighed om den katolske lære om seksualmoral.

”I forskellige diskussioner inden for og uden for Kirken bliver der spurgt, om Kirken stadig har ’ret’ til at udtale sig autoritativt i spørgsmål om moral og seksualmoral”, sagde han og tilføjede. ”Men er begrebet ’ret’ det rigtige i denne sammenhæng? I hvilket omfang skelnes der stadig mellem institutionens medlemmer og institutionen selv?”

Pater Pasinato foreslog, at den synodale proces altid bør holde sig Kirkens natur for øje.

”Hvad er Kirken, og hvad er den ikke?” spurgte han. ”Er Kirken blot en social institution eller Herrens legeme? Hvordan kan Kirken virkelig fornyes uden at forråde sin guddommelige oprindelse?”

"Det er meget vanskeligt at genoplive kærligheden til Kirken efter overgrebskrisen. Men i sidste ende bekymrer vi os kun om ting, vi elsker, og uden denne nye kærlighed, der er vækket, følt og vist til Kirken, kan fristelsen være stor til kun at se Kirken som et strukturelt fænomen, der kan ændres efter behag”.

Man kan følge med i livestreaming af arrangementet HER