Den tyske synodale vej oprettet nyt ledelsesorgan og fremhæver kvindernes rolle

Foto: Synodaler Weg/Maximilian von Lachner

Midt i en alvorlig krise, hvor bl.a. et dokument om ændringer af Kirkens seksuallære blev forkastet pga. manglende biskoppelig opbakning, afholdte den tyske synodale vej i sidste uge sin fjerde plenarforsamling i Frankfurt am Main. En tekst om ”Kvinder i Kirkens tjeneste og embede” fik overraskende stor støtte efter lange debatter. Med et flertal på 92% stemte de delegerede for dokumentet. Der var også bred opbakning blandt biskopperne. Af de 62 tilstedeværende biskopper stemte 45 for. Afstemningen blev efterfulgt af en lang række klapsalver, og den store lettelse var tydelig.

Det godkendte dokument formulerede ikke nogen eksplicitte krav, men opfordrer Verdenskirken til at genoverveje spørgsmålet om kvinders embeder og stillinger i Kirken. Dette omfatter ”uundgåeligt” en refleksion over de forskellige teologiske holdninger og perspektiver på ligestilling mellem kønnene i udveksling med kultur- og humanvidenskaberne. Det 32 sider lange dokument udtrykte, at ”det var ikke kvinders deltagelse i alle kirkelige tjenester og embeder, der skulle overvejes, men selve udelukkelsen af kvinder fra de hellige embeder”. Hvad angår udelukkelsen af kvinder fra at prædike, er der ”ingen ubrudt tradition” i Kirkens historie.

I grundteksten opfordres der til mere ligestilling mellem kønnene og det påpeges, at kvinder er underrepræsenteret i sjælesorgen i ansvarsfulde positioner. Fra de nuværende strukturer stammer nogle af den ”hverdagserfarede sexisme” og yderligere diskrimination af kvinder. Dette styrker kvinders ønske om at tage lederskab i pastorale og sakramentale sammenhænge. I dokumentet hedder der:

”I lyset af frygten for åndelig og seksuel vold og den eksisterende marginalisering og diskrimination af kvinder i Den romersk-katolske Kirke er det tvingende nødvendigt med en skyldserkendelse, en bevidstgørelse og en holdningsændring over for kvinder […]”.

Den tekst, der blev vedtaget fredag eftermiddag, og som kunne bane vejen for at give kvinder en stærkere position i Kirkens ledelse og forkyndelse, truede med at snuble på kravet om biskoppernes to tredjedeles mindretal.

Under debatten var et mindretal af biskopperne kritiske over for teksten. De påpegede, at der var en klar stillingtagen fra det pavelige lærerembedes side om disse spørgsmål, som biskopperne i de forskellige lande ikke kan tilsidesætte. Andre biskopper opfordrede til, at teksten skulle medtages som et bilag til den kirkelige synodale debat på verdensplan; andre, herunder ærkebiskop Stephan Burger fra Freiburg im Breisgau, meddelte, at han ville afholde sig fra at tage stilling.

Debatten var præget af stor eftertænksomhed og gav modstanderne af teksten betydeligt mere plads i forhold til debatten den foregående dag, som overraskende endte med at udkastet til tekst om seksuallære ikke blev vedtaget. På forslag af biskop Bätzing blev teksten om kvinders ligestilling i Kirken ændret, så den ikke blev en bindende beslutning, men et forslag, der skal forelægges paven til overvejelse.

Det var med til at bygge bro over modsætningerne. Den splittelse, der var opstået i synodalforsamlingen dagen forinden, var så dyb, at nogle medlemmer foreslog, at den fælles eukaristiske fejring fredag middagen blev sløjfet fra programmet. De påpegede, at nogle biskopper kort forinden havde fejret en separat gudstjeneste og dermed sat sig selv uden for fællesskabet.

Det, der udløste den alvorlige krise torsdag aften, var at grunddokumentet om en liberalisering af Kirkens seksuallære ikke gik igennem. 27 af de 60 tilstedeværende biskopper nægtede at godkende det, mens 33 stemte for.

Nationale råd og styrende organer

De katolske biskopper, præster og lægfolk i Tyskland har også taget et vigtigt skridt i retning af oprettelsen af et landsdækkende råd og ledelsesorgan for Kirken. 167 delegerede, eller 92,8%, stemte om lørdagen i Frankfurt for at danne et såkaldt synodalt udvalg. Det krævede at to tredjedele af biskopperne stemte for, hvilket de gjorde. Dette udvalg skal forberede grundlaget for et synodalt råd, hvor biskopper, præster og lægfolk fremover i fællesskab vil kunne drøfte og træffe beslutninger om grundlæggende spørgsmål i Kirken samt om anvendelsen af finansielle ressourcer.

Kardinal Reinhard Marx, biskop af München og Freising, sagde om de beslutninger, der blev truffet på den synodale vejs plenarforsamling i Frankfurt, at de ”naturligvis” skal gennemføres i hans bispedømme. Kardinal Marx har ifølge den katolske onlineportal mk-online pålagt generalvikar Christoph Klingan at nedsætte en arbejdsgruppe til dette formål.

Tekst: Signum.se & Kathpress