Det første katolske online-sognekontor åbnet i Polen

Foto: tvn24.pl

Det er nu muligt at bestille skriftemål eller barnedåb, bryllup eller begravelse direkte fra computeren eller smartphonen. Det kan katolikkerne i byen Poznań, i det vestlige Polen; de har nu adgang til landets første katolske online-sognekontor, som har åbent alle døgnets timer, året rundt.

Blandt de online-tjenester, som også tilbydes via sognets hjemmeside, er muligheden for at bestille en sjælemesse eller tilmelde sit barn til 1. kommunionsundervisning.

”Baggrunden for tjenesten er, at folk normalt ikke er meget for at troppe op på et offentligt kontor og al det efterfølgende bøvl med papirarbejdet”, udtaler sognepræst Radosław Rakowski til det polske nyhedsbureau PAP. Ifølge ham forbinder mange polakker Kirken med bureaukrati og mange attester, fx i forbindelse med vielser og barnedåb.

”Desuden har sognekontorerne normalt kun åbent kl. 9-11 eller kl. 16-17 – altså mens folk er på arbejde, og derfor ikke får disse ting gjort”, siger han.

Rakowski fortæller nyhedsbureauet, at folk generelt har modtaget den nye it-løsning positivt. Det skyldes måske også, at i sognet indgår et nyopført boligområde, hvor 90% af beboerne er unge.

Manden bag den nye it-løsning, Rafał Witkowski, siger, at indførelsen af ny teknologi er ”helt uundgåelig” for Kirken i Polen som i resten af verden. ”Men Kirken er sen til at tage digital teknologi i anvendelse, måske især fordi dens ledere er oppe i årene og derfor ikke har fokus på denne forandringsproces”.

Mange katolske sogne i Polen kigger nu på nye it-løsninger under pandemien og er fx begyndt at tilbyde streamede gudstjenester i kølvandet på restriktionerne som følge af coronapandemien. Nogle præster har også tilbudt såkaldte ’drive-in’ skriftemål under pandemien, selv om Kirken har gjort det klart for katolikkerne, at sådanne skriftemål eller skriftemål via smartphonen ikke har samme gyldighed som et traditionelt skriftemål.

Kirkegangen er i øvrigt faldende i det katolske Polen, hvor 42% af befolkningen nu siger, at de går til messe mindst én gang om ugen – et fald fra næsten 70% for tredive år siden. Tidligere i år indrømmede Polens primas, ærkebiskop Wojciech Polak, at nedgangen især har været udtalt blandt landets unge generationer.