Erklæring fra COMECE’s præsident om undermineringen af religionsfriheden i EU’s medlemslande

Som præsident for COMECE [Kommissionen for de katolske bispekonferencer i EU] vil jeg udtrykke bekymring over et lovforslag, der snart skal debatteres i Danmark og som kræver, at alle prædikener og andre taler i religiøs (liturgisk) kontekst skal holdes på dansk eller gøres tilgængelige på dansk. De facto vil konsekvensen være at påføre den grundlæggende ret til religionsfrihed en unødig hindring.

Mens COMECE respekterer de nationale processer i denne henseende, ser det med bekymring på denne udvikling. Denne udvikling er led i en bredere og omsiggribende tendens til at tilsidesætte den grundlæggende ret til religionsfrihed i EU’s medlemsstater og endda på EU-Domstols niveau. Denne grundlæggende ret er beskyttet af både artikel 9 i den europæiske menneskerettighedskonvention og i artikel 10 i EU’s charter for grundlæggende rettigheder.

COMECE’s bekymringer over den generelle situation for religionsfriheden i EU er allerede kommet til udtryk i kritik af ganske strenge nationale retningslinjer som kirke- og trossamfundene er blevet pålagt med hensyn til deres religiøse ceremonier i lyset af Covid-19.

At underminere specifikke rettigheder på en sådan måde bringer alle de grundlæggende rettigheders arkitektur i fare, der bygger på idéen om universalitet og sammenkobling af rettigheder.
Idet vi forstår, at målet med lovforslaget er at forhindre radikalisering og modvirke tilskyndelse til had og terrorisme, bør enhver negativ eller diskriminerende indvirkning undgås med hensyn til kirke- og trossamfundene, der er modvillige og fremmede over for sådanne tiltag, idet de agerer i en ånd af fred og integration.

Særlig ramt vil blive de  mindre trossamfund, der ikke blot ikke har de økonomiske ressourcer til at overholde dem, men ofte udgøres af immigrantsamfund. Dette er bekymrende i betragtning af, at artikel 2 i traktaten for den europæiske union angiver som hørende til de europæiske værdier nævner respekten for mindretallets rettigheder, ligesom der også henvises til ikke-diskrimination.

Den nylige EU-dagsorden for terrorbekæmpelse understreger, at religionsfrihed hører til grundlaget for Den europæiske Union. Dette bør tages med i betragtning af medlemsstaterne, når de udarbejder antiradikaliserings- og terrorbekæmpelsespolitikker. EU-dagsordenen giver et velkomment og forstærket fokus på kampen mod radikalisering og støtte til medlemsstaterne i denne henseende. Vi støtter EU i dets bestræbelser på at identificere effektive alternativer til invasive og potentielt skadelige juridiske løsninger.

COMECE stiller sig solidarisk med Den nordiske Bispekonference og med katolikkerne og andre berørte trossamfund i Danmark, og opfordrer til en intensiv og frugtbar dialog mellem de relevante nationale offentlige myndigheder og de berørte kirke- og trossamfund.

+ Kardinal Jean-Claude Hollerich SJ
Ærkebiskop af Luxembourg og præsident for COMECE