Europæisk kirkesamfund blander sig i koret af kritikere af prædikelovforslaget

I et brev stilet til statsminister Mette Frederiksen og kirkeminister Joy Mogensen, dateret den 26. januar, har Den Europæiske Kirkekonference (CEC, Conference of European Churches) udtrykt dyb bekymring om den danske regerings annoncerede lovforslag, som skal tvinge trossamfund til at oversætte prædikener på andre sprog til dansk.

“Det vil skæmme billedet af Danmark som en åben, liberal og fri nation bygget på en kristen kulturarv med individuelle rettigheder og pligter”, lyder det bl.a. i brevet fra sammenslutningen, som består af 140 protestantiske, ortodokse og anglikanske kirker, herunder Folkekirken i Danmark.

“Politisk anser CEC en sådan lovgivning for et urimeligt negativt signal i forhold til religionens og trossamfundenes rolle i samfundet. Desuden vil det sende et signal til ikke-danske, europæiske lande og kristne fællesskaber, at deres religiøse praksis og tilstedeværelse i Danmark sættes der spørgsmålstegn ved og at den betragtes som noget utvetydig problematisk”, hedder det videre.

“Hvorfor skulle tyske, rumænske eller engelske menigheder med en lang historie i Danmark pludselig være nødt til at oversætte deres prædikener til dansk? Det ville skæmme billedet af Danmark som en åben, liberal og fri nation bygget på en kristen kulturarv med individuelle rettigheder og pligter. I den forbindelse understreger vi, at Artikel 18 i Lissabontraktaten giver enhver europæisk borger ret ’til at bevæge og opholde sig frit inden for de enkelte medlemslandes territorium’. Denne ret til at tale fremmedsprog er grundlæggende for at denne rettighed kan udøves fuldt ud”.

CEC’s brev udtrykker bekymring på vegne af de mange medlemskirker, herunder Folkekirken i Danmark og den evangeliske kirke i Tyskland, der har flere tysksprogede menigheder i Danmark.

Mens CEC anerkender udfordringerne ved integration i Danmark og overalt i de europæiske lande, understreger CEC i brevet sine medlemskirkes mangeårige erfaringer med som trossamfund at spille en positiv rolle i at tackle disse udfordringer med succes.

CEC har opfordret danske embedsmænd til at fordybe sig yderligere i spørgsmålet sammen med kirkelige repræsentanter fra Danmark og CEC.

CEC’s brev kan læses i sin fulde længe på engelsk HER