Fakta om pavebsøget i Irak

På førstedagen af pavesøget vil Frans tale ved Vor Frues Frelserkirke i bydelen Karrada, hvor mere end 50 mennesker blev dræbt i et gidselangreb udført af islamister i oktober 2010.

På kirkens ruder er nu indskrevet ofrenes navne, og over alteret står: “Døden, hvor er din sejr?”

Najaf, shiamuslimenes hellige by
Paven vil besøge Najaf, den over tusind år gamle by, som er åndeligt centrum for hovedparten af verdens shiamuslimer.

I byen ligger profeten Muhammeds søn Ali, der er højt agtet inden for shiaislam, begravet. Saddam Hussein forbød pilgrimsrejser til den hellige by, men pilgrimsfærdene blomstrede op igen efter at han blev styrtet under den USA-ledede invasion i 2003.

Pave Frans skal møde ayatollah Ali Sistani, Iraks øverste shiamuslimske leder, i Najaf. Den 90-årige gamle ayatollah viser sig sjældent offentligt, og giver sjældent adgang til besøgende. Mødet betragtes som en af de mest ekstraordinære dele af pavebesøget.

De to skal mødes i Sistanis bolig. Kun et ganske begrænset pressekorps har fået lov til at følge mødet.

Abrahams fødeby
Fra Najaf rejser paven til ørkenbyen Ur, hvis oprindelse går tilbage til omkring år 3.800 før Kristus. Det vigtigste kendetegn i Ur er zigguraten, en pyramidelignende struktur, som blev udgravet i mellemkrigsårene.

Ur menes at betyde “by” på sumerisk og skal være byen, hvor Abraham – stamfaderen til både jødedommen, kristendommen og islam – blev født i det andet årtusinde før Kristi fødsel.

Her vil paven deltage i et interreligiøst bønnemøde med nogle af de mindste minoritetsgrupper i Irak, blandt andet yazidierne.

Mosul og Qaraqosh
Hovedparten af Iraks kristne bor i Nineveh-provinsen i Nordirak. Provinshovedstaden Mosul er byen hvor Islamisk Stat valgte at kundgøre oprettelsen af deres ‘kalifat’ i 2014.

I Mosul skal paven besøge al-Tahera-kirken den vestlige del i byen, som blev hærget af Islamisk Stat og kampene, som til sidst tvang jihadisterne ud af byen. Kirken blev først nævnt i skrifter fra 1700-tallet, men enkelte historikere tror, at den kan være op til tusind år ældre. UNESCO arbejder med at restaurere kirken og andre dele af Mosuls kulturarv, blandt andet flere kirker og moskeer.

Godt 30 kilometer syd for Mosul ligger Qaraqosh, der har stor symbolsk værdi, fordi den tidligere var Iraks største kristne by. Den fik omfattende skader da den blev erobret af Islamisk Stat.

Erbil
Et af pavens sidste stop på rejsen bliver en friluftsmesse i den kurdiske hovedby Erbil.

Hundredtusinder kristne, muslimer og yazidier søgte tilflugt i den kurdiske region i Nordirak, da Islamisk Stat tog kontrol med regionen. Andre minoriteter søgte allerede tilflugt i regionen efter den tidligere runde med konflikter i Irak.

Der er spor efter bosættelser i Erbil så tidligt som det 5. årtusinde før Kristi fødsel. Citadellet i byen kom på UNESCOs verdensarvsliste i 2014.