Familie og deres ufødte barn saligkåret

Den polske familie Ulma, deres seks børn og et ufødt barn, der blev dræbt under 2. Verdenskrig for at skjule otte jøder, blev saligkåret ved en ceremoni i ærkebispedømmet Przemyśl den 10. september. Arkivfoto.

Polsk familie, der skjulte jøder under 2. Verdenskrig, blev saligkåret ved en ceremoni i ærkebispedømmet Przemyśl søndag den 10. september – inklusive deres ufødte barn.

Familien Józef og Wiktoria Ulma, der drev en frugtplantage i Markowa i det sydøstlige Polen, blev sammen med deres seks børn skudt natten den 24. marts 1944 for at skjule otte jøder fra to lokale familier.

Ifølge Polens nationale Erindringsinstitut stormede Gestapo-folk familiens gård efter et tip og skød tre jøder på loftet og fem andre udenfor, inden de dræbte Ulma-familien og smed deres lig i en grøft i nærheden.

Ærkebispedømme i Przemyśl indledte i 2003 en saligkåringsproces for familien, som senere blev genbegravet på Markowas katolske kirkegård og posthumt i 1995 tildelt Righteous among Nations-medaljer af Israels Yad Vashem Memorial Institute. Pave Frans underskrev deres saligkåringsdekret den 17. september 2022.

Et særligt kendetegn
Ved 2. Verdenskrigs udbrud den 1. september 1939 levede der anslået 120 jøder (godt 30 familier) i landsbyen Markowa. I sommeren og efteråret 1942 blev de fleste myrdet af tyskerne, og færre end tyve overlevede, gemt og hjulpet af polske bønder – selv om der var dødsstraf for at gemme eller hjælpe jøder.

Otte jøder fra familien Szall og Goldman på flugt fik husly hos familien Ulma. I foråret 1944 blev deres gemmested angivet til Himmlers Ordnungspolizei, og kort før daggry den 24 marts 1944 trængte lokale politibetjentene ind i Ulmas hus, hvor de dræbte tre jøder, som opholdt sig på loftet, inden de resterende fem blev dræbt. Derefter blev Józef Ulma og Wiktoria, der var højgravid, slæbt ud af huset og skudt i deres børns påsyn.

Efter drabene på deres forældre blev det også besluttet at dræbe deres seks børn; den 8-årige Stanisława, den 6-årige Barbara, den 5-årige Władysław, den 4-årige Franciszek, den 3-årige Antoni og den 18 måneder gammel Maria.

I et interview med den polsksproget udgave af Vatican News gør ærkebispedømmets postulator for familiens saligkåring, biskop Stanisław Jamrozek fra ærkebispedømmet Przemyśl, opmærksom på, hvad der særligt kendetegner denne saligkåring: ”At et ufødt barn også saligkåres, er en anerkendelse af, at en hel polsk familie af skjulte jøder saligkåres som martyrer – sammen med deres ufødte barn!”