Franciskanernes generalminister: Ordenen stå over for store omvæltninger

Foto: Wikipedia

Massimo Fusarelli, der står i spidsen for mere end 12.000 franciskanere verden over, understreger i et interview med det franciskanske tidsskrift ’Antonius’, at omvæltningerne også kan ses som en mulighed – og advarer mod politikernes tilegnelse af religionen: ”Uden tro bliver et taukors eller en rosenkrans til en ekstremistisk ideologi”.

Med hensyn til antallet af ordenskald og den stigende alder blandt franciskanerne står ordenen overfor ”store omvæltninger” på verdensplan. Dette understreger generalministeren i et interview i det seneste nummer af tidsskriftet. Nogle ordensprovinser – primært i Europa og Nordamerika – oplever for tiden en kraftig nedgang i antallet af novicer, mens andre oplever en hurtig og krævende vækst. Vi bør se dette som en anledning til at genoverveje vore vaner”, mener Fusarelli.

Den 59-årige italiener, som for nylig besøgte de østrigske franciskanske ordenshuse, har siden 2021 været ansvarlig for ordenssamfundet på verdensplan i sin egenskab af generalminister og den 121. efterfølger til ordensgrundlæggeren, den hellige Frans af Assisi. For Fusarelli er meningen med det franciskanske liv fortsat realiseret ”i mødet og i forholdet til mennesker, især de fattige”.

For at modvirke den generelle afvandring fra ordenssamfundene mener Fusarelli, at Kirkens seneste bestræbelser på at opnå en bedre balance mellem præster, lægbrødre og lægfolk er vigtig: ”Spørgsmålet er ikke blot hvordan vi kan samarbejde bedre. Spørgsmålet er, hvordan vi kan leve bedre sammen”, er Fusarelli overbevist om. Han ønskede derfor at tilskynde til en ny begyndelse inden for kaldspastoratet. ”Vi har gode programmer, men jeg hører også igen og igen, at vi er for tilbageholdende, når det gælder om at tale med folk om deres kald”.

Massimo Fusarelli advarer også mod politikere, der ”bruger” bønner som rosenkransen eller endog religiøse symboler. I Italien bærer fx lederen af det højreorienterede parti Lega Nord, Matteo Salvini, nogle gange meget synligt det franciskanske taukors, den franciskanske families symbol, på brystet. ”Det står ham naturligvis frit for at gøre det. Men det er en bevist, men upassende brug”, kritiserede Fusarelli politikeren.

”Uden tro bliver et taukors eller en rosenkrans til en ekstremistisk ideologi eller en fanebekendelse. Vi katolikker ønsker ikke at misbruge bønnen på denne måde”, siger franciskanernes generalminister. ”Visse grupper af politikere har en tendens til at politisere religionen”, tilføjer han. ”Men vi siger: religionen underkaster sig ikke politisk misbrug”.

Massimo Fusarelli er overordnet for mere end 12.000 franciskanere i 119 lande verden over, hvoraf mere end 5.000 af dem bor i Europa, ifølge de seneste opgørelser fra ordenen. ”Vi er nødt til at forme fremtiden og ikke bare lade den komme til os”, siger Fusarelli om de fremtidige udfordringer for franciskanerordenen.

Kilde: Signum.se & Kathpress.au