Fransk rapport: Manglende vedligeholdelse udgør en fare for historiske kirker

Franske parlamentsmedlemmer advarer om, at tusindvis af historiske kirker, hvoraf mange stammer fra middelalderen, enten må sælges eller rives ned, hvis ikke regeringen bevilliger flere midler til at vedligeholde dem.

”Ligesom andre vestlige lande står Frankrig over for spørgsmål om fremtiden for sin religiøse arv i lyset af den omsiggribende sekularisering”, hedder det i en rapport til det franske senat.

”Som fælles kulturarv repræsenterer disse bygninger ikke kun en åndelig arv, men rummer også historisk, kulturel, kunstnerisk og arkitektonisk værdi”, står der i rapporten.

Rapportens forfattere, senatorerne Pierre Ouzoulias og Anne Ventalon, siger, at de fik til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan man kan redde Frankrigs 100.000 religiøse bygninger efter ”opråb fra fortvivlede borgmestre”, som ikke så sig i stand til at opfylde vedligeholdelsesforpligtelserne i henhold til landets lov fra 1905 om adskillelse mellem kirke og stat.

De katolske kirker i Frankrig blev for mere end hundrede år siden erklæret for statslig ejendom. Det indebærer, at de lokale myndigheder skal vedligeholde dem på det offentliges regning.

Ifølge rapporten findes der mere end 40.000 kirkebygninger fra før det 20. århundrede. Heraf nyder de 15.000 beskyttelse som historiske monumenter, mens mange andre kirker er dårligt vedligeholdt, især i landdistrikterne.

I de senere år er mindst 500 kirker permanent lukket for religiøs aktivitet, står der i rapporten, og  op imod 5.000 kirker skal enten sælges eller rives ned inden 2030 på grund af mangelfuld vedligeholdelse.

På baggrund af den faldende kirkegang og den kendsgerning, at mange af landets 36.000 sogne ikke har en fast præst, har de lokale embedsfolk gentagne gange klaget over den store økonomiske byrde, de bliver pålagt med kravet om vedligeholdelse af kirkerne.

Blandt de ni anbefalinger i rapporten opfordres der til at udarbejde en omfattende national oversigt over landets religiøse arv, at man identificerer kirker af særlig interesse, at der iværksættes foranstaltninger til at modvirke ulovlig handel med religiøse genstande, og at der gøres en indsats for at modvirke den ”generelle ligegyldighed” ved at ”revitalisere” stederne for tilbedelse.

"Kun herved kan disse bygninger atter bliver meningsfulde og nyttige for en stor del af befolkningen og herigennem sikre, at den religiøse arv beskyttes", hedder det i rapporten.

Det er ikke kun i Frankrig, at den religiøse arv giver anledning til politiske og økonomiske drøftelser. Lignende problemer findes i en række andre europæiske lande, herunder Holland, hvor kardinal Willem Eijk af Utrecht i 2019 satte ærkebispedømmets gotiske Sankt Katharinas-katedral til salg.